MMF nas odbio - ostaju penali za penzije

Vlada Srbije nije uspela da u pregovorima sa MMF izdejstvuje izuzetke u primeni penala za prevremeno penzionisanje, saznaje „Blic“.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2015.

10:41

Default images
Foto: Thinkstock

Naime, tek kada su izmene Zakona o PIO usvojene u Parlamentu, u Nemanjinoj su postali svesni da nije uveden nikakav prelazni period u primeni novouvedenih penala, odnosno trajnog umanjenja penzija za one koji se prevremeno penzionišu. Zato je bilo govora čak i o mogućem ukidanju penala za prevremeno penzionisanje.

Prema starom zakonu, za odlazak u penziju trebalo je ispuniti samo jedan od uslova, starosni ili dužinu radnog staža. Od januara je propisano trajno umanjenje od 0,34 odsto za svaki mesec penzionisanja pre navršenih 65 godina, maksimalno do 20,4 odsto. To znači da trajno umanjenje penzija imaju svi oni koji se odluče da napuste posao ili ga izgube pre zakonom propisane starosne granice od 65 godina za muškarce, odnosno 60 godina i šest meseci za žene.

U Ministarstvu rada i socijalne politike, a koje je zvanično i bilo predlagač izmena Zakona o PIO, priznaju da postoji dosta slučajeva kada su ljudi prihvatili socijalni program i prijavili se na evidenciju NSZ čekajući da ostvare uslove za odlazak u regularnu, starosnu penziju.

“Pokrenuli smo pre nekoliko meseci inicijativu za promenu navedenih delova Zakona o PIO. Pripremili smo čak i pet modela koji su se mogli primeniti u zavisnosti od situacije u kojoj su se ti bivši zaposleni našli”, kažu u Ministarstvu rada I socijalne politike.

Jedno od rešenja bilo je da se penzioneru kada napuni 65 godina ukinu penali bez obzira na to kada je otišao u penziju.

Prema drugoj opciji, penali za prevremeno penzionisanje bili bi ukinuti samo za one koji su prihvatili socijalni program, napustili preduzeće i čekaju penziju na birou. Međutim, naši predlozi nisu prošli s obzirom na potrebu pune primene fiskalne konsolidacije, objašnjavaju u Ministarstvu.

Zakon o PIO bi, kako saznajemo, ipak trebalo da se menja, i to u delu koji se odnosi na privremena i konačna rešenja o penzionisanju. Naime, svaki građanin prilikom penzionisanja dobija privremeno rešenje, a do konačnog obračuna se čeka godinama. Još uvek se, međutim, razgovara da li da se privremena rešenja za penzionisanje potpuno ukinu ili da se utvrdi momenat kada će privremeno rešenje postati trajno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: