"Nama ugovor o radu u džepu, a strancima?"

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su da se država prema domaćim putarskim preduzećima ponaša “maćehinski”, dok strane favorizuje.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 16.08.2015.

15:14

Default images
Foto: Tanjug

Sindikat je saopštio da je odlučio da izdvoji sindikate putarskih preduzeća iz Sindikata industrijskih radnika Srbije (SIRS) i osnuje Granski sindikat putara "Sloga", kako bi se putari efikasnije borili za ostvarivanje svojih prava, pošto su nezadovoljni ponašanjem države.

Kako je saopštio taj sindikat, putarski sindikati su tražili da se izdvoje iz SIRS-a, jer se država prema domaćim putarskim preduzećima i njihovim radnicima sve više odnosi "maćehinski", dok se strane kompanije favorizuju i stavljaju u povlašćeni položaj.

"Iako mnoge srpske kompanije i preduzeća imaju odlične radnike i izuzetne reference, one se sve više angažuju kao podizvođači, poslovima na krpljenju rupa i sanaciji, a sve manje kao izvođači radova na izradi novih puteva", navodi se u saopštenju sindikata.

Dodaje se da je problem u kontroli radnika na terenu, s obzirom na to da nadležni organi kontrolišu isključivo domaće firme.

"Naša preduzeća su non-stop na udaru kontrole, a od njihovih radnika se traži da stalno kod sebe u džepovima imaju ugovore o radu, dok u stranim kompanijama, poput onih iz Azarbejdžana i Kine to izgleda nije obavezno, niti se kod njih vrše ozbiljne kontrole", saopštio je sindikat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: