SB popisuje šta radi bukvalno svaki čovek

Svetska banka završiće u septembru analizu radnih mesta u 100 institucija državne uprave što će, kako saznaje "Blic", biti osnov za dalja otpuštanja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.08.2015.

09:54

Default images
Foto: Thinkstock

"Reč je o analizi funkcija za 100 institucija u državnoj upravi. To uključuje ministarstva, uprave, pojedine agencije i neke javne institucije koje su u delokrugu rada ministarstava, poput Instituta za unapređenje obrazovanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Komesarijata za izbeglice...", kaže Srđan Svirčev, stručnjak za javni sektor Svetske banke.

"Svrha je da se popišu funkcije kako bi se utvrdilo gde dolazi do preklapanja posla, a kako bi se to racionalizovalo. Analiza bi trebalo da bude gotova do kraja septembra. Biće dostavljena Vladi koja će odlučivati o daljim koracima", dodao je Svirčev.

I zaposleni u ministarstvima rekli su beogradskom listu da su ovih dana intenzivno radili na pripremi materijala kojim su objašnjavali šta radi doslovno svaki čovek u sektorima njihovog resora.

"Morali smo da objašnjavamo, ne samo šta radi, već i procenjujemo kakva je korist od svakog radnog mesta", rečeno je u ministarstvima za "Blic".

Analizu Svetske banke plaća EU kroz IPA projekat, a kad dokument usvoji Vlada, može se očekivati da se konačno ugasi deo agencija čiji se rad poklapa s onim što rade i ministarstva ili razne uprave.

"Prva faza je racionalizacija, odnosno otpuštanja s mesta koja treba da se ugase. Druga je optimalizacija na bazi analiza svakog radnog mesta, jedinice, organa - ko i kako obavlja posao. Očekujemo da će analize pokazati gde su nepotrebni ili duplirani poslovi, da li treba da se spoje neke agencije, koja odeljenja ne treba da postoje, ima li, a ima, situacija u kojima četvoro radi posao jednog ili gde jedan radi za četvoro”, rekli su u Vladi za beogradski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: