Koliki ćemo danak platiti suši

Ovo ekstremno toplo leto negativno će uticati i na poljoprivredne prinose.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.08.2015.

16:24

Default images
Foto: Tanjug

Država najavljuje da će za desetak dana imati tačnu procenu posledica suše kada će biti jasno koliko je rod stradao i koliko će pogurati cene hrane.

Prosečna dnevna temperatura u poslednjih mesec dana iznosila je 31 stepen, skoro bez dana s kišom. Sve to će to značajno uticati na poljoprivredne prinose.

Prodavci na Bajlonijevoj pijaci ovde na Dorćolu kažu da suša već uzima danak i da bi na jesen mogli da očekujemo skuplje voće i povrće.

“Sto posto, jer samo ko zaliva imaće nešto od povrća”;“Rod je dobar, ali suša uzima svoj danak. Voće strada, baš dosta strada”;“Ja imam paradajz i tek stiže. Navodnjavam ga kap po kap. Nadam se da bi opstao. Najavljuju od ponedeljka kao zahladjenje, dosta je”, kažu poljoprivrednici.

U Privrednoj komori Srbije kažu da je najugroženiji rod kukuruza i soje, ali da situacija nije alarmantna.

“Na parcelama gde je primenjena puna agrotehnika i dobar izbor hibrida štete mogu da se očekuju od 15 do 20 odsto za sada. Dok za neke druge parcele gde nije primenjena puna agrotehnika i gde je lošijeg kvaliteta zemlja može da se očekuje čak i 30 odsto”

Ministar trgovine Rasim Ljajic veći je optimista od svojih sugrađana koji gledaju u nebo i čekaju zahladjenje, navodeći da bi u najgorem slučaju država mogla da interveniše iz robnih rezervi”.

“Na svu sreću pšenica neće zabeležiti taj pad i imamo i kvalitetno zrno pšenice, to svi tvrde ove godine. Prema tome, još uvek je rano za bilo kakve prognoze da li će to uticati na cene poljoprivrednih prehrambenih proizvoda”, rekao je Ljajić.

Srbija je prošle godine imala poljoprivrednu proizvodnju u vrednosti od oko 5,5, milijardi dolara. Dosadašnje iskustvo sa sušnim godinama pokazuje da je svake takve godine naša zemlja gubila po par stotina miliona dolara zbog manjih poljoprivrednih prinosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: