Stan dovoljan za fabriku

Inspekcija rada dobila ovlašćenja i krenula u kontrolu neregistrovanih firmi. Do sada se u kontrolu nije moglo u dvorišta, privatne stanove i kuće

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 14.08.2015.

10:22

Default images
Foto: Freeimages.com

Trgovina, ugostiteljstvo, popravka i održavanje motornih vozila, prerada i obrada drveta, proizvodnja predmeta od drveta, zanatske usluge i izvođenje građevinskih radova oblasti su u kojima su inspektori rada naišli na najveći broj neregistrovanih radnji.

Naime, tokom poslednje kontrole većina njih radila je u kućama, stanovima, privatnim dvorištima, pišu Večernje novosti.

Inspekcija rada u skladu sa proširenim ovlašćenjima i nadležnostima prema zakonu o inspekcijskom nadzoru, koji je stupio na snagu pre desetak dana, intenzivno kontroliše i neregistrovane privredne subjekte.

"Pojačani inspekcijski nadzor radimo na celoj teritoriji Srbije, pri čemu su posebno kontrolisani veći turistički centri", kaže Bojan Jocić, direktor Inspektorata za rad. - Na 78 lokacija na kojima se obavlja neregistrovana delatnost, obuhvaćeno je ukupno 114 radnika. Delovali smo prvenstveno preventivno i odmah doneli 78 rešenja, kojima je naloženo da bez odlaganja pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili dalje obavljanje delatnosti ili vršenje aktivnosti do ispunjenja uslova.

Inspektori rada će, kako kaže Jocić, kontrolisati izvršenje donetih rešenja i ukoliko se utvrdi da su nastavili po starom, protiv istih će podnositi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. Cilj je da se svi oni koji nelegalno rade registruju u Agenciji za privredne registre, odnosno u drugom odgovarajućem registru, sve u cilju suzbijanja sive ekonomije i stavljanja u ravnopravan položaj sa ostalima.

Propisi koji su stupili na snagu 30. jula omogućavaju inspektorima da, ukoliko postoje osnovi sumnje da u njemu neregistrovani "subjekat" obavlja delatnost, izvrše uviđaj kada im sud za to izda nalog. Do sada se u kontrolu nije moglo u dvorišta, privatne stanove i kuće. Postupak za izdavanje ove naredbe je hitan, te sud o potpunom predlogu odlučuje bez odlaganja, a najkasnije u roku od 48 sati od podnošenja predloga. Inspekcija je ovlašćena da započne uviđaj u stambenom prostoru najkasnije u roku od osam dana od dana izdavanja naredbe.

U inspekcijskim nadzorima utvrđena je pojava velikog broja slučajeva da poslodavci organizuju proizvodnu delatnost u podrumima, garažama, privatnim kućama - kaže Jocić. - U takvim prostorijama, najčešće se šije, izrađuje obuća, pravi stolarija, ili odvija neki drugi vid mini proizvodnje i radnici rade na crno. Tokom 2015. godine, inspektori rada su zaticali čak i neregistrovane štamparije, kladionice, frizerske salone, trgovinske radnje i ugostiteljske objekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: