Poreska poziva da cinkarite komšije

Poreska uprava Srbije na sve načine pokušava da poboljša naplatu poreza, pa čak i građane poziva da joj budu od pomoći

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 13.08.2015.

11:35

Default images
Foto: Tanjug, ilustracija

Država godišnje gubi milijarde dinara zbog utaje poreza. Zato i ne čudi što je Poreska uprava pre nekoliko dana pokrenula novu aplikaciju "poreski alarm".

Građani su pozvani da prijave vlasnike kafića i radnji koji ne izdaju račune, gazde koji zapošljavaju radnike na crno, komšije koji imaju neregistrovane firme... Ovo, međutim, nije prvi pokušaj poreznika da državni budžet pune oslanjajući se i na cinkarenje. Jedina razlika je što ovog puta ne nude pare, pišu Večernje novosti.

Bivši ministar finansija Mlađan Dinkić je 2005. godine organizovao kampanju čiji je slogan bio "Jedan poziv menja sve". Za svaku prijavu trgovca koji ne izdaje fiskalne račune, koja bi se pokazala kao tačna, isplaćivana je nagrada od 500 dinara, što je tada iznosilo nešto više od šest evra.

Pre dve godine, Poreska uprava je pozvala građane da prikupljaju fiskalne račune i da na taj način daju svoj doprinos u borbi protiv sive ekonomije i uspostavljanju finansijske discipline. Organizovana je i nagradna igra, a premija je bila automobil. Građani su dobijali i pegle, tostere, miksere... Poreska uprava je tada saopštila da je efekat nagradne igre bio 92 miliona dinara poreza, koji je naplaćen, dok je ukupan trošak njenog organizovanja bio oko dva miliona dinara.

Bivši direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič imao je još neke neobične metode za povećanje naplate poreza, pa je i na terenu proveravao ko ne izdaje fiskalne račune. Vlasnici jednog ugostiteljskog objekta u Beogradu je čak poslao i pismo. Pošto je u njenom lokalu kupio pljeskavicu uz koju nije dobio fiskalni račun, obavestio ju je biranim rečima, da to nije lepo i da je važno plaćati poreze, jer se oni "koriste i za uređenje ulice u kojoj imate svoj lokal, za škole koje posećuju vaša deca ili unuci, te za zdravstvene ustanove u kojima ste se ili ćete/ćemo se možda nekada lečiti".

Nova direktorka Poreske uprave Dragana Marković odlučila se za druge metode. Kaže da sigurno neće ići u terensku kontrolu po splavovima i noćnim klubovima, jer za te poslove, kako kaže, postoje nadležne službe i svako treba da radi svoj posao.

Od građana ne očekuje da znaju ko je prvi poreznik Srbije i kako izgleda, ali veruje da imaju korisne informacije koje će inspektorima pomoći da ostvare bolju naplatu poreza.

Ostaje još da se vidi da li će građani koji daju svoj doprinos i prijave razne zloupotrebe, biti zadovoljni ili će se ispostaviti da su uzalud cinkarili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: