Fond ili kompanija - ko će pre do Telekoma

Trka za kupovinu Telekoma Srbije mogla bi da ima čak osam učesnika.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2015.

16:17

Default images
Foto: Freeimages.com

Upravo toliko kompanija poslalo je ponude koje ispunjavaju uslove za privatizaciju tog srpskog državnog giganta, a među zainteresovanima je najviše američkih firmi.

Odluka o tome ko će ući u uži izbor biće doneta u ponedeljak.

Francuski savetnik Lazard obradovao je Vladu Srbije, ipak premijer kaže da to ne znači da će gigant biti i prodat ali zna da će, ako bude, veći deo novca biti iskorišćen za otplatu javnog duga, a manji za javne investicije.

"Pokušaćemo da dobijemo najbolju moguću cenu i budućnost za našu kompaniju, a ako to ne budemo u stanju nećemo da prodajemo. Vlada DS je 2011. godine postavila cenu na više od 1,4 milijarde evra za 51 odsto, a mi očekujemo značajno veću sumu od toga, a ako je ne budemo imali nećemo da prodajemo", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Najviše zainteresovanih dolazi iz Sjedinjenih Država, čiji ambasador kaže da Telekom nije jedina srpska kompanija za koju su zainteresovani američki investitori, i da se u slučaju Telekoma treba usredsrediti na domaće tržište.

“Predstavnici svih ovih fondova su bili kod mene i ja sam pokušao da im pomognem da razumeju Srbiju onako kako je mi razumemo. Oni će učestvovati u regularnom nadmetanju sa ostalim zainteresovanim stranama. Sve zavisi od toga ko će dati najbolju ponudu, i to ne samo novčanu ponudu, nego kombinaciju bitnih uslova”, kaže ambasador Majkl Kirbi.

Profesorka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Ana Trbović objašnjava da investicioni fondovi kupuju kompanije čije poslovanje mogu da unaprede, a da ih za 3 do 5 godina prodaju kupcima iz branše.

Da li je to fond ili kompanija manje je bitno, bitnije je da uz novac koji daje prikažu ozbiljan plan koji će pokazati da će se preduzeće razvijati. Treba proveriti poreklo novca u fondovima i zato je dobro da EBRD bude jedan od kupaca... , to daje kredibilitet....”, kaže Trbović.

Komisija do ponedeljka treba da odluči koje kompanija ulaze u uži izbor za privatizaciju Telekoma i da li će to biti svih 8 kompanija, kaže ministar Rasim Ljajić. Oni koji budu ušli u uži izbor u roku od 14 dana treba da otkupe dokumentaciju i posle toga imaju pravo da ostvare uvid u kompletno poslovanje Telekoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: