Posle četvrt veka - brze pruge Srbije FOTO

Na Koridoru 10, posle 26 godina, Srbija dobija nove kilometre pruge, projektovane za brzine od 167 kilometara na sat.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.08.2015.

13:12

Default images
Foto: Tanjug

Graditelji dvokolosečne pruge Gilje – Ćuprija – Paraćin, italijanska kompanija "Italijana konstrucioni CAF", privodi kraju radove.

Radove na pruzi, dugoj 10,5 kilometara, "u stopu prate" stručnjaci kompanije "Simens" koji završavaju električnu kontaktnu mreži i postavljaju signalne uređaje, rekli su danas Tanjugu graditelji pruge.

Pruga je već jednim delom spojena sa starim kolosekom od Jagodine, prešla je most na Velikoj Moravi, a izgrađena je i puštena u saobraćaj zaobilaznica regionalnog puta Jagodina – Ćuprija preko pruge i novo stajalište u Gilju.
Foto: Tanjug
Radi se na na železničkoj stanici u Ćupriji, kroz koju ne ide nova pruga, već jedan krak stare za potrebe privrede Ćuprije i Paraćina.

Graditelji očekuju da "ovih dana bude definisan datum završetka radova na ovoj deonici, o čemu će odlučivati i Ministarstvo saobraćaja i građevine i da pruga bude puštena u saobraćaj u oktobru".
Foto: Tanjug
Pre nekoliko dana, kako kažu, graditelje je posetio i razgledao radove generalni direktor Železnica Srbije Milorad Stojčić.

Najveći zahvat na pruzi, a izgrađeno je 20 objekata, bio je čelični most na Velikoj Moravi, težak 2.400 tona, dug 322,5 metara, raspona 52,5 metara, koga drži šest stubova, od kojih su dva rečna.
Foto: Tanjug
Njega su završili radnici "Goše" i "Mostogradnje" jer je most počeo da gradi pa otišao u stečaj austrijsko-slovenački konzorcijum "Alpina Meteorit".

Izgradnja mosta i ove deonice pruge finansira se kreditom Evropske investicione banke, a investitor je Železnica Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Podeli: