Srpski traktor otišao u istoriju

Srpski traktor otišao je u istoriju. Industrija motora i traktora zaustavila je kompletnu proizvodnju, a ovih dana sud će doneti odluku o stečaju.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 09.08.2015.

16:42

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Sudbinu IMT doživeće ogromna većina preduzeća u restrukturiranju, poručuju ekonomisti.

Ovo je njegov novi IMT. Prinuđen da u dvorištu svoje kuće popravlja ono što je pune četiri decenije sklapao u nekada svetski poznatoj fabrici traktora. Petar Grbić je u ovoj radionici saznao da je pre desetak dana preostalih 370 radnika IMT-a prošlo kroz kapiju fabrike s radnom knjižicom u ruci i obećanim otpremninama. Njihov proizvod se i dalje vozi širom stare Jugoslavije, ali vlasnici uzalud okreću dobro poznati broj telefona.

“Ne mogu nikoga da dobiju jer nema nikoga. Samo nekoliko direktora, portira i vatrogasaca. Naši seljaci ne mogu da dobiju rezervni deo, neki savet i zato sam odlučio da se javljam na moj privatni telefon i nekako pomognem. Imam dve porodice a jedna ima rak mnogo mi je teško”, kaže bivši radnik IMT.

Proizvodnja u IMT zaustavljena je posle 60 godina. Rekordne godine bile su one s kraja osamdesetih kada se u toj fabrici oko 12 i po hiljada zaposlenih proizvodilo i do 45 hiljada traktora. Činjenica je da se poslednjih godina učinak sveo na svega par stotina, a neke druge brojke su nezaustavljivo rasle.

Rukovodstvo objašnjava da bez zaštite države mora u stečaj, sud donosi odluku ali srpski traktor nema budućnost.

S tom nikakvom budućnosti verovatno će morati da se pomiri većina preduzeća u restrukturiranju. Ekonomisti potvrđuju da srpski traktor predstavlja samo početak tog negativnog trenda.

Biće uspeh ako se bar 150 od ukupno 500 nekako spasi, delovi se možda i iskoriste ali većina katanac u bravu”, kaže Milan Ćulibrk urednik NiN-a.

Na primeru IMT najbolje se vidi šta za jedno preduzeće u problemu znači kada država od njega digne ruke. Kakvu je poruku srpski traktor poslao onim firmama koje na zaštitu mogu da računaju do sledećeg maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: