"Oštro kažnjavanje uzurpatora zemljišta"

Od 490.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, polovina se izda godišnje, a 240.000 hektara ostane neobrađeno ili ga uzurpiraju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.08.2015.

14:56

Default images
Foto: Tanjug

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da bi na jesen trebalo da budu usvojene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako bi se taj značajan prirodni resurs koristio efikasnije, ekonomičnije i racionalnije.

Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu u Skupštini Niša, Bogosavljević Bošković rekla je da Srbija godišnje gubi oko 15 miliona evra zbog neizdavanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

"Država pokušava da naplati 22 miliona evra od lica koja su bez plaćanja zakupa obrađivala državno zemljište. Od 490.000 hiljada hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, godišnje se izda 250.000 hektara, a 240.00 hektara ostane neobrađeno ili ga uzurpiraju", istakla je Bogosavljević Bošković.

Ona je naglasila da se na području Vojvodine godišnje izda u zakup 228.000 hektara ili 63 odsto ukupno obradivog državnog zemljišta, dok se u centralnoj Srbiji izdaje svega oko 20.000 hektara ili 13 odsto državnog zemljišta.

Bogosavljević Bošković je kazala da će izmenama i dopunama važećeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu biti pooštrene sankcije za one koji uzurpiraju državno zemljište, ali i lokalne samouprave koje ne poštuju zakon prilikom izdavanja zemljišta u zakup.

"Lokalnim samoupravama biće dato pravo da uberu rod sa zemljišta koje su uzurpatorili krenuli da obrađuju bez zakupa, ali će jedna od sakcija za lokalne samouprave koje ne poštuju zakon verovatno biti uskraćivanje transfera iz državne kase", kazala je Bogosavljević Bošković.

Kako je istakla ministarka poljoprivrede, izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu trebalo bi da se omogući besplatno izdavanje u zakup zemljišta koje tri godine uzastopno nije obrađivano, kako bi se stalo na put prelasku obradivog zemljišta u parlog.

"Takvo zemljište izdavalo bi se na rok od pet godina bez plaćanja nadoknade, a zakupci bi imali prednost prilikom zakupa i nakon tog roka, i mogli bi, uz određenu naknadu, da ga zakupljuju 20 godina", objašnjava ministarka.

Ona je istakla da će u cilju povećanja investicija u srpsku poljoprivredu izmenama zakona biti omogućeno velikim investitorima da zakupe do 30 odsto zemljišta u nekoj lokalnoj samoupravi i to do 30 godina, a za sve druge predloženo je da zakup bude do 25 godina.

"Strani državljani neće moći da kupuju državno poljoprivredno zemljište, ali je predlog da to mogu da čine naši mali poljoprivrednici. Predlog je da oni koji imaju najviše do 30 hektara zemljišta mogu da kupe 20 hektara zemljišta i da ga otplate u roku od pet godina", kazala je Bogosavljević Bošković.

Ona je istakla da će ta novina obuhvatiti skoro sve poljoprivrednike, jer posed manji od 30 hektara ima 98,34 domaćinstava u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: