"Zbog bede eksploatišu građevinare"

Sindikat industrijskih radnika "Sloga" (SIRS) saopštio je da građevinarstvo u Srbiji sve dublje ulazi u sivu zonu podložnu najgrubljoj eksploataciji radne snage

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.08.2015.

11:37

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Jedan od glavnih uzročnika ovakvog stanja u sektoru građevine je loš Zakon o radu i nedostatak odgovarajućeg i kvalitetnog granskog kolektivnog ugovora, kojim bi se adekvatno uredili odnosi međusobnih prava između poslodavaca i radnika u građevini", navodi se u saopštenju tog sindikata povodom 8. avgusta, Dana građevinara u Srbiji.

Kako se navodi građevinari, posebno u privatnim preduzećima i firmama sa manjim brojem zaposlenih sve više rade na crno.

"Imaju desetočasovno radno vreme i duže, a zbog sveopšte bede i siromaštva gotovo uvek pristaju da rade bez uslovaljavanja, bez slobodnog dana, često nezaštićeni adekvatnom zaštitnom i drugom opremom i van okvira propisanih Zakonom o bezbednosti zdravlja na radu", piše u saopštenju.

Kako se ocenjuje, sindikalno organizovanje građevinskih radnika u privatnim firmama i preduzećima je gotovo nikakvo zbog straha od gubitka posla.

"Zbog toga smo i najviše zabrinuti, jer se upravo zbog te činjenice među građevinarima se sve manje govori o uslovima rada, zaštiti njihovog zdravlja na radu i sprečavanju nesrećnih slučajeva na radu, a kojih je kako vidimo sve više i više", navodi se u saopštenju.

Sindikat Sloga pozvao je državu da "ne štedi na investicijama u domaćem građevinarstvu i da više ulaže u tu granu", jer je kako se navodi ulaganje u infrastrukturne projeke najunosnije investiranje i najveći korak ka podizanju posrnule ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: