Vučić: Jačamo jug, dolaze investicije

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je u Leksovcu velike investicije i posebne mere subvencija za razvoj juga Srbije u narednom periodu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

11:20

Default images
Foto: Tanjug

Obilazeći Zelenu zonu u Leskovcu, premijer je u razgovoru sa gradskim vlastima, istakao da Vlada Srbije nešto više odvaja za jug Srbije nego za ostale delove zemlje, jer želi da na taj način zadrži građane da tu ostanu.

"Želimo da ojačamo jug Srbije", kazao je premijer najavljujući otvaranje novih radnih mesta u Vladičinom Hanu i Vranju.

Očekuje, kaže, otvaranje dve fabrike u Vladičinom Hanu koje će zaposliti po 400 radnika, a u Vranju fabriku koja će zaposliti 3.000 ljudi.

"Očekujemo da mnogo toga uradimo u Pčinjskom i Jablaničkom, Topličkom i Pirotskom okrugu i na jugoistoku Srbije, i davaćemo posebne mere subvencija za ovaj deo zemlje", rekao je Vučić.

Na molbu gradskih vlasti Leskovca da Zelenu zonu vlada pomogne dovođenjem investitora iz prehramene industrije Vučić je rekao da postoji više preduzeća iz Ruske federacije, Kine, Ujedinjenih arapskih Emirata i drugih zemalja, koje su zainteresovane za prehrambenu industriju, i da će on pokušati barem jedno ili dva da dovede u Leskovac.

Takođe je najavio da će razgovarati i sa preduzećima koja posluju u drugim delovima Srbije, a čiji radnici imaju prosečna primanja u visini od 60.000 dinara da dovede u Leskovac.

Vučić je naveo da se nikada ne bi saglasio da počne projekat Zelene zone 2011. bez investitora koji bi odmah ulagao, ali da je sada "dete rođeno" i da treba da se ljulja.

Premijer je ukazao da se pokazalo da je govorio istinu kada je govorio o pozitivnom rastu srpske privrede u ovoj godini od 0,5 fo 1 odsto, dok je MMF imao negativne prognoze.

Direktor Agencije za lokalni razvoj Bojan Tojaga objasnio je da je Zelena zona važan projekat za Leskovac, ali da su nasleđeni i veliki problemi, od kojih je veći deo rešen.

Za rešenje preostalih problema on je zamolio premijera da pomogne, kao što je oslobađanje plaćanja prenamene zemljišta, kao i za pronalaženje većih investitora.

"Želja nam je da ovde umesto kukuruza niknu fabrike za preradu voća i povrća", istakao je Tojaga.

Zelena zona je počela da se gradi 2011.godine, uz pomoć EU, na komunalno uređenom zemljištu od 100 hektara namenjenom za gradnju pogona za poljoprivrednu i prehrambenu industriju.

U ovaj projekat uloženo je 1,6 miliona evra.

Zapadni deo zone je površine 42 hektara i potpuno je infrastrukturno opremljen, a taj deo je predviđen za razvoj prerađivačke industrije. Istočni deo zone nije komunalno opremljen, površine 56 hektara i predviđen je za formiranje distributivnog centra i berzu poljoprivrednih proizvoda.

Investitori će imati priliku da dobiju zemljište Zelene zone, koje je u vlasništvu grada Leskovca, na korišćenje bez naplate na period od 99 godina. Premijer će tokom dana obići i Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i glavnog gradskog kolektora u selu Bogojevce.

Zatim će u Travnom Preslapu, u Opštini Crna Trava, posetiti farmu i mlekaru ŠURIK-INVEST doo Leskovac, nakon čega će se na centralnom trgu u Crnoj Travi obratiti građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: