Na Zlatiboru niče naselje "Jelena Anžujska"

Na atraktivnoj lokaciji u blizini magistrale, ali dovoljno izdvojeno od turističke vreve, u toku je izgradnja ekološkog naselja "Jelena Anžujska".

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 05.08.2015.

09:46

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Investitor je kompanija "Inobačka" iz Novog Sada, piše Danas.

Vrednost investicije je 7 miliona evra, a buduće naselje sa 60 stanova i sa svim neophodnim sadržajima, poput restorana, supermarketa, trim-staza i biciklističkih staza, svojim arhitektonskim rešenjem trebalo bi da se uklopi u prirodni ambijent. Naselje je projektovano tako da poseduje tri celine - "Lug", koja se nalazi u šumovitom delu, potom "Dolina", kroz koju protiče potok, a treća je "Jorgovan", sa dvorištima u kojima će dominirati miris te biljke. Istakavši da je u procesu prikupljanja potrebnih dozvola, lokalna samouprava iskazala izuzetno dobru saradnju i profesionalizam, Danilo Babić, direktor "Inobačke", navodi da je ta kompanija "prvi put u Srbiji naišla na takav prijem", jer je, kako je objasnio, "opštinska uprava bila profesionalna i veoma kooperativna".

"Zlatibor je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na prostoru bivše Jugoslavije, poseduje svu neophodnu komunalnu infrastrukturu, a odnos lokalne samouprave prema investitorima je odličan. Sve to je uticalo da investiramo 7 miliona evra u ovaj projekat. Zbog takvog odnosa opštine Čajetina već planiramo nove projekte na Zlatiboru, koji će biti još veći od naselja "Jelena Anžujska"", rekao je Babić.

On je istakao da je sa lokalnom samoupravom postignut poseban dogovor, koji podrazumeva da ta kompanija, zbog specifičnosti naselja, sama izgradi komunalnu infrastrukturu na toj parceli, poput puta do same lokacije, vodovoda i kanalizacije, a zauzvrat opština će umanjiti naknadu za gradsko građevinsko zemljište.

"Takav vid "prebijanja" troškova odnedavno je predviđen zakonom, ali čajetinska opština takvu odluku ima već godinama. To dovoljno govori o sposobnosti čelnih ljudi opštine da prepoznaju probleme i da na adekvatan način, kroz smanjenje birokratije i usvajanje važnih propisa, izađu u susret investitorima", istakao je direktor "Inobačke", poručivši da bi takav odnos prema investitorima trebalo da slede i druge lokalne samouprave u Srbiji.

"Inobačka" je porodična kompanija koja je osnovana 1990. godine i bavi se stanogradnjom, trgovinom građevinskih materijala i proizvodnjom prefabrikovanih betonskih elemenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: