Srpski pesticidi će osvojiti Evropu

Srpski stručnjaci su rešili probleme gajenja pamuka. Naši stručnjaci za zaštitu bilja idu u Grčku jer su napravili dobar posao za domaću industriju pesticida.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

16:37

Default images
Foto: B92

Očekuje se da će, posle registracije naših preparata u Evropskoj uniji, posle 2016. izvoz pesticida dostići desetine miliona evra.

Kada sledeći put budete kupitlipamučnu majcu u Srbiji, moguće je da će se u njoj nalaziti vlakna upravo sa ovog polja u blizini Verije, u Grčkoj.

Međutim, stručnjaci koji analiziraju podatke i obilaze polja pamuka iz Srbije su.

Grčka ima svega 90.000 hektara kukuruza, ali oko 350.000 hektara pamuka. Najveći problem u gajenju pamuka su razne vrste vašiju, koje nanose ogromne štete.

Korišćenjem specijalnih insekticida koji deluju na juvenilne hormone insekata i sprečavaju piljenje jaja, naši zaštitari su rešili probleme grčkih poljoprivrednika i to jednim preparatom koji se u Srbiji koristi za suzbijanje crvljivosti jabuka.

“U toku su ispitivanja dejstva na insekte i toksikološka ispitivanja, srpska tehnologija se odlično pokazala. Po sadašnjim rezultatima imamo 90 odsto biološke efikasnosti, što je bolje nego što smo očekivali”, kaže Sotiris Padazis, stručnjak za testiranje pesticida.
Foto: B92
“To je bio neverovatan poduhvat, s obzirom da ništa nisu znali o štetočinama pamuka, ali su uspeli da savladaju sve probleme posle par godina”, kaže Filip Vraneš, stručnjak za zaštitu bilja.

Tržište insketicida za pamuk je jedno od najvećih u svetu. Međutim, u Grčkoj je do sada postojao samo jedan preparat japanske kompanije, sa istom aktivnom materijom kao naš, ali sa cenom koja je oko tri puta veća.

Domaća industrija pesticida Galenika Fitofarmacija je do sada uložila stotine hiljade evra u registraciju naših preparata u EU, ali očekuju profit koji bi mogao da prevaziđe ovaj u Srbiji kada od 2016. dobiju dozvolu za prodaju u južnoj i srednjoj Evropi. Do sada je bilo uobičajeno da se pesticidi iz Srbije švercuju u Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju – sada će se prodavati legalno i masovno.

“2016. godine kreću prvi kamioni za EU. Prvo započinju izvoz u zemlje u okruženju, a posle toga planiraju Italiju, Španiju, Tursku, gde se takođe proizvodi pamuk, ali i povrće”, kaže Branikica Trifunović Tišma, direktorka prodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: