Prođe 3. avgust, Staklara ćuti

Srpska fabrika stakla je do 3. avgusta trebalo da uplati deo duga za struju, međutim direktor Borislav Vuković kaže da do petka neće imati nikakve informacije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

14:53

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Protokolom je regulisano da Staklara do 3. avgusta plati deo od 698 miliona dinara, koliko duguje za gas, i oko 200 miliona dinara, koliko duguje za električnu energiju, a da kompletna dugovanja isplati do 27.avgusta.

Bilo je planirano da ako do 3. avgusta dogovorena sredstva budu uplaćena, račun fabrike, koji je blokirao "Srbijagas", bude odblokiran. Potpisivanjem tog protokola privremeno je otklonjena opasnost da se Staklari isključi struja i gas i tako prekine proizvodnja.

Tada je generalni direktor fabrike Borislav Vuković rekao da će sredstva za izmirenje dugovanja biti prebačena sa računa iz inostranstva, a da deo treba da bude obezbeđen realizacijom multilateralne kompenzacije, koja je takođe dogovorena, u okviru koje bi država platila svoj dug od pre tri godine, na ime otpremnine za radnike koji su otišli iz fabrike.

Ni predstavnici reperezentativnih sindikata Staklare nemaju informacije da li je deo dugovanja ove fabrike za struju i gas uplaćen ili nije.

Račun Staklare je mesecima u blokadi zbog dugovanja prema Srbijagasu, a sredinom jula EPS je zapretio isključenjem struje zbog duga, nakon čega su sindikati i radnici izdali saopštenje u kojem su rekli da bi isključenje struje i prestanak rada peći doveo do ekološke katastrofe.

Staklaru, koja ima oko 850 radnika, za 35 miliona evra, u martu 2012. godine, od Srbijagasa je kupio konzorcijum "Glas industri" na čijem čelu je bugarski bankar Cvetan Vasilev, čije izručenje od Srbije zahtevaju državni organi Bugarske.

Kako je naglašeno u EPS-u, Ministarstvo rudarstva i energetike i "EPS Snabdevanje", u dogovoru sa Ministarstvom finansija zajednički rade na proveri razloga za neuplaćivanje dela duga.

"Ako se utvrdi da nema opravdanih razloga za to što Staklara nije uplatila deo duga, pristupiće se merama koje su ranije dogovorene sa menadžmentom Staklare", kazali su u EPS-u.

Podsetili su i da je 17. jula na sastanku predstavnika "EPS Snabdevanja" sa menadžmentom Staklare dogovoreno je da ovo paraćinsko preduzeće uplati deo duga do kraja jula, a u suprotnom sledi postupak kojim će 1. septembra Staklari biti isključena električna energija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: