Ceo region ima istog "druga"

Veliki minus u državnoj kasi i ogroman javni dug problemi su sa kojima se u ovom trenutku suočavaju ekonomije većine zemalja u regionu.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 04.08.2015.

12:39

Default images
Foto: Thinkstock.com

Smanjiti troškove države, vratiti dugove, povećati proizvodnju, privući investicije, smanjiti nezaposlenost... To su izazovi sa kojima se suočava i Srbija, ali i njeni susedi.

Na prvi pogled čini se da velike razlike među nama nema. Ekonomista Goran Nikolić kaže da je Srbija ipak uspela da koriguje prvobitne projekcije međunarodnih finansijskih institucija, pre svega MMF.

“Ono što bi moglo da nas čini drugačijim u odnosu na zemlje u regionu jeste ta putanja fiskalnog deficita, koja je opadajuća, i to je ohrabrujuće. Ukoliko se tako nastavi, u perspektivi bi to dovelo do toga da se javni dug stabilizuje”, kaže Nikolić.

Srbija je u prvim projekcijama MMF bila jedina zemlja u regionu kojoj se predviđao pad bruto domaćeg proizvoda. Sada se očekuje od 0 do 0,5 odsto.

“To što Srbija ove godine neće imati rast za razliku od susednih zemalja nije posledica strukturalnog zaostajanja naše privrede. Razlog je obaranje potrošnje zbog smanjivanja penzija i plata u Srbiji, a potrošnja je glavni generator ekonomskog rasta. Nijedna zemlja u regionu nije smanjila penzije i plate kao što je to urađeno u Srbiji”, kaže Nikolić.

Upravo zbog toga je i Hrvatskoj kreditni rejting korigovan iz stabilnog u neizvestan. Procene su da su plate i penzije kod njih nerealno visoke, zbog čega je sve neizvesnije finansiranje ogromnog javnog duga.

Ekonomista Mihail Arandarenko kaže da je visoka stopa nezaposlenosti još jedan zajednički imenitelj zemalja u regionu.

“Razlozi su slični, veliki državni sektor, velike premije na plate u javnom sektoru, visok nivo izvoza radne snage, velika neformalna ekonomija i slab privatni sektor”, kaže Arandarenko.

BiH je jedna od poslednjih zemalja u regionu koja je usvojila novi Zakon o radu koji bi, kako zvanične vlasti tvrde, trebalo da pospeši zapošljavanje. Novine koje su uvedene izazvale su burne reakcije javnosti, pre svega zaposlenih, zbog čega već nekoliko dana u Sarajevu traju protesti. U Srbiji i Hrvatskoj novi Zakon o radu usvojen je prošle godine, dok su Albanci i Crnogorci s tim završili pre nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: