Usevi osetili jačinu toplotnog talasa

Niže temperature i svežije vreme prošle sedmice prekinuli su toplotni talas, ali je on već uspeo da se negativno odrazi na sve poljoprivredne useve.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2015.

15:17

Default images
Foto: Thinkstock.com

Najveće štete pretrpeće kukuruz, soja i šećerna repa, jer su se nalazili u najosetljivijim fazama formiranja i nalivanja ploda, kada najteže podnose toplotni stres i sušu.

Suncokret malo bolje podnosi ovo izuzetno toplo i suvo vreme, kao i vinova loza, dok su u zasadima voća, i pored dubljeg korenovog sistema koji može da koristi vlagu iz dubljih slojeva, vidljive posledice suše koja je trajala od polovine jula, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Prošle sedmice je padavina bilo skoro na teritoriji cele Srbije, ali su po količini bile male i nedovoljne da zadovolje velike potrebe biljaka posle dugotrajne suše.

Najviše je bilo kiše u Pomoravlju do 20 mm, a u ostalom delu zemlje od pet do 10 mm. Na jugu, jugoistoku i u delu Vojvodine nije ni bilo padavina.

U toku jula na najvećem delu teritorije zemlje zabeleženo je samo 25 odsto prosečnih padavina za taj mesec. Na severu Vojvodine, delu Pomoravlja i planinskim predelima jugozapadne Srbije bilo je 50 odsto prosečnih padavina.

Dugotrajni, bezkišni period praćen visokim temperaturama vazduha sveo je rezerve vlage i u dubljim slojevima na minimum.

Povremeni pljuskovi i toplo vreme tokom protekle sedmice bili su povoljni kako za širenje biljnih bolesti, tako i za množenje insekata. Na većem broju parcela pod šećernom repom uočeno je širenje simptoma pegavosti lista.

U mnogim zasadima vinove loze uočeno je prisustvo pepelnice, u zasadima jabuka jabukin smotavac i grinje, a kod kruške je uočena pojava kruškine buve i medne rose.

Na usevu paprike intenzivirano je polaganje jaja pamukove sovice, dok se na kukuruzu registruje polaganje jaja nove generacije kukuruznog plamenca.

Iz RHMZ najavljuju da će i u narednom desetodnvenom periodu na većem delu teritorije preovlađivati umerena do ekstremna suša, dok će u jugozapadnim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: