Opelo za srpskog giganta, odlazi u istoriju

Nekadašnja perjanica i gigant tekstilne industrije SFRJ definitvno odlazi u istoriju. Kobna je bila druga privatizacija kada je fabriku kupila slovenačka "Mura"

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 02.08.2015.

12:06

Default images
Foto: Tanjug

Otpuštanjem i prijavljivanjem preko 1.300 radnika pirotskog "Prvog maja" na evidenciju ovdašnje Nacionalne službe zapošljavanja, stavljena je tačka na višegodišnju tranzicionu agoniju nekadašnjeg tekstilnog giganta, koji je kao i mnoga druga preduzeća iz ovog kraja definitivno otišao u istoriju, pišu Večernje novosti.

Za nekadašnju firmu sa oko 7.000 radnika, desetak fabrika i oko 150 prodavnica širom SFRJ, u kojoj su se odevali jugoslovenska elita i nacionalne selekcije sportista, ali i Italijani, Nemci, Rusi, bila je kobna druga privatizacija, kada su "prvomajci", postali vlasništvo slovenačke "Mure", tačnije njene gazdarice Mojce Lukančič. Pomenuto slovenačko preduzeće koje je bankrotiralo, za sobom je u stečaj povuklo i Piroćance, kojima ostaje samo da se sećaju vremena kada su ih prepoznavali po "Prvom maju", u čijim su se pogonima poslednjih meseci krojili i šili džakovi za žito, kukuruz i drugu "rasutu" robu.

"Prvi maj" je osnovala grupa od desetak pirotskih šnajdera daleke 1958. godine, a među osnivačima je bio i znameniti Dragan Nikolić.

Prvi problemi za "Prvi maj" usledili su devedesetih kada se raspala velika Jugoslavija. Na smanjenom tržištu nije bilo mesta za gigante poput njih, uz "Beko", "Jumko" i druge moćne firme ondašnjeg vremena. Krajem prve decenije 2000. usledila je prva privatizacija kada je "Prvi maj" postao vlasništvo beogradskog konzorcijuma "Irva investicije".

Posle dve godine tavorenja, rada bez plata, bez overenih zdravstvenih knjižica i drugih prinadležnosti, ova privatizacija je raskinuta, a u "Prvom maju" posle nekoliko socijalnih programa ostalo je svega 1.500 radnika. Onda je usledilo znamenito "restrukturiranje", odnosno prodaja fabrike po celinama, da bi 2012. godine, uz pomoć državnih subvencija od oko 6 miliona evra, za 2,5 miliona, fabriku kupila Mojca Lukančič, vlasnica "Mure" iz Murske Sobote.

Za nekadašnje pogone Trikotaže nije bilo zainteresovanih, već ih je pod zakup uzeo jedan bugarski biznismen, koji je s vremena na vreme angažovao po tridesetak radnika na šivenju već pomenutih džakova. Tokom njenog gazdovanja, fabrički sindikati su organizovali bezbroj protesta, a razlog su neisplaćene zarade, porezi, doprinosi, neoverene knjižice i slično.

Pre godinu dana, kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je "Mura" bankrotirala i od tada, počinje definitivni krah pirotskog "Prvog maja", koji više ne postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: