Ratari gledaju u nebo, borba sa sušom

Dugo očekivana kiša osvežila je njive već popucale od dugotrajne suše.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

16:46

Default images
Foto: Freeimages.com

Proveravali smo hoće li najavljene padavine biti dovoljne da oporave ovogodišnji rod i spreče rast cena poljoprivrednih proizvoda.

I ovog jutra Radojica je na svojoj njivi. Meri pukotine u zemlji koje suša širi iz dana u dan uništavajući zasejano. Kukuruz i soja već su u dobroj meri stradali. Jedini koji još uvek odoleva je suncokret.

"Ako bi bilo malo kiše spaslo bi ga. Inače, ako nastavi smanjiće rod 30 odsto najmanje ako ne i malo više. Kukuruz je za sad, kao što se vidi, smanjen od 30-40 odsto. A ako nastavi biće... ne znam da li ćemo da imamo šta da beremo, ili šta ćemo da radimo s njim”, kaže Radojica Matejić, poljoprivrednik iz Batočine.

Njive od Bačke do Šuamdije izgledaju baš kao ove u Batočini. Stručnjaci uveravaju da ne preti ponavljanje 2012. godine kada je suša u najvećoj meri uništila useve, a preostalom rodu dramatično podigla cenu.

“Sigurno da ova količina kiše nije značajna da bi popravila stanje jer tamo gde je došlo do sušenja biljaka odnosno roda na njivama, tu više nema pomoći što se kaže”, kaže Nenad Budimovič iz Privredne komore Srbije .

“Jesu izuzetno visoke temperature ali je prethodni period bio drugačiji nego 2012. kada je od aprila meseca preko 30 stepeni su išle temperature”.

Pomoć države za sada se ne najavljuje a poljoprivrednicima koji su, uzeli po 50 hiljada dinara kredita za zasejavanje hektara zemlje, samo ostaje da gledaju u nebo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: