Godinu dana moli za zemlju da gradi mlekaru

Subotičanin Miroslab Gabrić ima tri organske farme sa 1.500 ovaca i 1.000 koza.

Srbija

Izvor: subotica.com

Petak, 31.07.2015.

14:20

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Želi da napravi mlekaru, ali pošto nije strani investitor, teško da će doći do željenog zemljišta, piše Subotica.com.

Ovaj preduzetnik već neko vreme pokušava da napravi mlekaru u kojoj bi prerađivao između 30 i 50 hiljada litara mleka. Zainteresovao se za kupovinu jedne zapuštene lokacije u Bačkim Vinogradima na kojoj bi gradio objekat. U gradu je rečeno da se radi o građevinskom zemljištu i da tu može da gradi.

Pre nekoliko godina Gabrić je najavio izgradnju mlekare. U planu su bili koziji i ovčiji sirevi, kiselo mleko i jogurt. Još tada je čekao građevinsku dozvolu.

Kasnije se, međutim, ispostavilo da je titular zemljišta država Srbija, što administrativno dodatno otežava situaciju.

Gradskoj upravi iz Ministarstva poljoprivrede saopšteno je da je pre 3 godine grad imao priliku da otkupi zemljište i prenameni ga u građevinski reon. Pošto to nije urađeno, sada je na toj parceli dozvoljeno samo uzgajati poljoprivredne kulture.

Gabrić je nudio 3 hektara svoje zemlje u blizini za pomenutu parcelu, ali na sva obraćanja nema odgovora već 2 i po meseca. U gradskoj upravi kažu da su nakon ovog slučaja ustanovili da pod sličnim režimom sada imaju oko 300 hektara zemljišta. Grad je pokušao da nađe neke druge lokacije, ali se ispostavilo da je sve što bi se moglo ponuditi daleko i bilo bi skupo opremanje infrastrukturom. Gabrić ne odustaje uz napomenu da mu ne treba ništa džabe i dodaje da nije tražio 10 hiljada evra po radnom mestu kao što to dobijaju strani investitori.

Ostaje bez odgovora da li bi se stvari brže rešile da se kao investitor ovde pojavila njegova firma koju ima u Češkoj i da li bi tako od 30 do 50 radnika brže došlo do posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: