Generalštab pola šminkaju, pola ruše

Centralni deo zgrade A bivšeg Generalštaba u Nemanjinoj ulici biće srušen, dok će ostatak objekta biti saniran i doveden u statički stabilno stanje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

12:14

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

U takvom stanju dočekaće neka bolja vremena, kada bude bio obezbeđen novac da se zgrada vrati u stanje u kojem je bila pre NATO bombardovanja, piše Blic.

Tender na kojem će biti izabrana firma koja će da ruši i sanira zgradu biće raspisan do sredine avgusta. Prema rečima pukovnika Milorada Đokića, načelnika Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane, to je samo jedan segment aktivnosti na uređenju oblasti infrastrukture u objektima VS i MO i njenog dovođenja do normalnog stanja

“To se, dakle, ne tiče samo zgrade Generalštaba, već kompletne infrastrukture Vojske Srbije”, kaže pukovnik Đokić .

On ističe da je, s obzirom na to da je zgrada Generalštaba spomenik kulture, bilo neophodno dobiti sve potrebne saglasnosti od Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda.

“Ideja je da se stvore bezbednosni uslovi, da zgrada ne predstavlja opasnost za saobraćaj i pešake. Šesnaest godina je prošlo otkad je zgrada pogođena, u međuvremenu je i vreme učinilo svoje i nešto je trebalo preduzeti “, dodaje on.

Studiju koja predviđa fazno rešavanje problema uradio je Institut za materijale Srbije.

Jedan od uslova za ulazak u ceo posao koje je postavio Zavod za zaštitu spomenika jeste da se stvore uslovi da objekat kasnije može da se vrati u prvobitno stanje.

“Ponuđeno je više varijanti rušenja i sanacije. Prihvaćena je ona po kojoj se ruši centralni deo zgrade A do drugog sprata, koji je pogođen projektilima. Delovi sa strane ka Nemanjinoj ulici i ka zgradi starog Generalštaba se saniraju, a ispust ka Nemanjinoj ulici se dovodi u stabilno stanje”, kaže pukovnik Đokić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: