Povećanje od 2,5% košta nas 20 mlrd. RSD

Ekonomista Goran Nikolić kaže da su rezultati fiskalne konsolidacije izuzetni, što bi eventualno moglo da ostavi prostora za povećanje plata i penzija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 31.07.2015.

10:49

Default images
Foto: Thinkstock

On je, međutim, naveo da je po tom pitanju uzdržan.

Svako trajno opterećenje budžeta koje ide u pravcu potrošnje je problematično, ukazao je Nikolić.

On objašnjava da su Srbiji pre svega potrebne kapitalne investicije, koje jedino mogu da "poguraju" rast, te smatra da se treba fokusirati na pitanje kako podići te investicije čak i u okolnostima deficita od tri odsto BDP-a, što je plan za ovu godinu.

Ovo stoga što, kako navodi, recimo deonica puta kod Vranja kasni, a još nije ni raspisan konkurs za deo puta od Obrenovca ka Surčinu, Ostružnici.

"Konkursi za prioritetne projekte nisu raspisani. A ako nema investicija, ne može da se očekuje ni budući rast. Uz sve postojeće dobre rezultate, ovo ostaje problem", rekao je on.

U tom smislu Nikolić ukazuje da bi povećanje plata i penzija za 2,5 odsto značilo trajni godišnji trošak budžeta od 20 milijardi dinara.

Ako bi primanja bila pet odsto veća, to bi značilo izdvajanje na nivou od jednog procenta BDP-a, što je sada oko 40 milijardi dinara, "računa" Nikolić.

Svako trajno povećanje, što bi se desilo povećanjem plata i penzija, predstavljalo bi problem, jer bi u 2016. otežalo put ka održivom deficitu od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, zaključio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: