Sad i ćate moraju da plate struju na vreme

Kako će lokalne samouprave uvesti u red u svoje budžete i na vreme plaćati svoje troške za energente.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

15:49

Default images
Foto: Thinkstock.com

Većina gradova i opština prihvatiće nove uslove. Najteže u Smederevskoj Palanci koja je pred bankrotom

Kada zažive izmene zakona o rokovima plaćanja, opštine, ali i sva javna preduzeća moraće svoje troškove za struju, gas, komunalije da namiruju za najviše 60 dana.

Usvajanje novog propisa očekuje se do kraja nedelje, i ubrzo počinje njegova primena, dok eventualne sankcije zbog kašnjenja u plaćanju korisnici javnih sredstava mogu da očekuju tek od januara iduće godine. Dok čelnici lokalnih samouprava daju optimistične prognoze, kako će poštovati nove rokove plaćanja, u pojedinim mestima zaostala dugovanja mere se milionima dinara.

Tako u Kragujevcu lokalna samouprava za struju duguje oko 380 miliona dinara. Za taj dug sa nadležnom službom u EPS-u potpisan je ugovor o reprogramu, a, kako kažu, tekuće obaveze se izmiruju u skladu sa zakonom.

Poseban teret su dugogodišnja dugovanja ovdašnje "Energetike" (sada državno preduzeće), koje, po ugovoru sa gradom iz ranijih godina, daljinskim grejanjem snabdeva većinu institucija i oko 20.000 stanova u gradu. "Energetika" za struju duguje 856 miliona dinara, a i taj dug je obaveza lokalne samouprave.

Grad Smederevo nema dugovanja za utrošenu struju. Iz kabineta gradonačelnice obavešteni smo da Smederevo redovno izmiruje obaveze po osnovu utrošene električne energije i gasa, i da će tako biti i ubuduće.

Sa druge strane, kod komšija stanje je drugačije.

Smederevska Palanka bila je šest meseci u potpunom mraku zbog 886 miliona dinara duga za utrošenu električnu energiju koja nije plaćana osam godina, a čak su i reprogrami odbijani verovatno u nadi da će dugovanja biti pretvorena u javni dug. Posle mnogo napora, potpisan je sporazum o namirenju duga na deset godina.

Predsednik opštine Radoslav Milojičić (DS) kaže da se rate i mesečna potrošnja plaćaju redovno, i da je dug sada oko pola milijarde dinara. On smatra i da je polugodišnje isključenje javne rasvete zbog dugova, političko disciplinovanje koje vladajući SNS sprovodi nad lokalnom samoupravom.

- Još nam nisu dozvolili reprogram u JKP "Vodovod" kome je račun u blokadi zbog duga za struju, a to vidim kao politički pritisak - kaže Milojičić.

U Elektrodistribuciji ove tvrdnje odbacuju.

- O EPS-u se priča kao o nekoj zloj veštici koja guši lokalnu samoupravu i politički obojenim potezima hoće da zagorča život građanima. To nije tačno. Ne možete ni u supermarketu da izgurate puna kolica robe i kažete kasirki da nemate novca da platite. Došlo je vreme da se uvede red, i da se plaća potrošena roba, u ovom slučaju struja - kaže direktor pogona "Elektromorave" u Smederevskoj Palanci Petar Milić.

U DP "Novi Sad - gas", najvećem distributeru ovog energenta, nemaju problema sa neplaćanjem računa ustanovama koje su na budžetu.

U gradu na Nišavi su spremni da primene zakon.

- Tu jednostavno nema izbora. Poštujemo i poštovaćemo svaki pa i ovaj zakon koji treba da donese Skupština Srbije. S obzirom na ranija velika zaduženja, koja potiču iz perioda između 2009. i 2011. godine, biće malo teško, ali predviđeni rok od 60 dana za izmirenje obaveza za struju i gas moraće da se poštuje - kaže Dejana Stefanović Kostić, pomoćnik gradonačelnika Niša.

Gradska uprava Požarevac nema dugovanja prema komunalnim preduzećima, niti prema dobavljačima, jer sve dospele račune plaća na vreme. To nije slučaj i sa nekim javnim preduzećima i ustanovama, ali će i one morati da poštuju zakon, kažu u gradskoj upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: