Ozbiljna rasprava o prodaji PKB-a i žuta patka

Deo imovine PKB-a biće prodat, a početna cena je 51 odsto tržišne vrednosti tog dela imovine preduzeća na dan 31. decembra 2014. godine.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.07.2015.

14:13

Default images
Foto: Freeimages.com

odlučili su

Obrazlažući predlog odluke odbornika Skupštine Grada Beograda, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević rekao da je da reč o prodaji dela poljoprivrednog zemljišta, a ne gradskog građevinskog zemljišta.

Kako je naveo, cilj je da to poljoprivredno zemljište bude zaista stavljeno u funkciju poljoprivrede, kao i da će biti jasno definisani uslovi tenderskog postupka, te da će se tražiti uspešan kombinat koji će omogućiti poljoprivrednu prozivodnju.

Time se, kako je rekao, štiti interes grada, jer će biti onemogućene spekulacije da potencijalni kupci dođu do gradskog građevinskog zemljišta.

On je objasnio da cena ne može biti 100 odsto tržišne vrednosti, jer se ne prodaje kapital preduzeća, već samo deo imovine, ističući da je 51 procenat početna cena.

Kako je navedeno u odluci, ukoliko prva prodaja ne uspe, u drugom krugu deo imovine PKB-a prodavaće se za 30 odsto tržišne vrednosti.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović rekao je da se ta stanka protivi prodaji PKB i da je bolje naći strateškog partnera koji će osigurati siguran rast te kompanije, da bi u narednim godinama ona postigla vrednost 400 do 500 miliona evra.

“To je budućnost Beograda i to ne treba prodavati samo da bi neko dobio gradsko građevinsko zemljište”, rekao je Božović tvrdeći da se PKB, koji već decenijama snabdeva Beograd hranom, daje budžašto.

“Smatramo da su mutna posla iza svega ovoga i imamo bojazan, sa građanima, da pored one 24 sporne privatizaacije, ovo ne bude 25. sporna privatizacija, jer već imamo najavu prodaje i gradskog građevinskog zemljišta na području PKB-a i to je ono što nas zabrinjava”, rekao je Božović.

On je naveo da je PKB, koji je DS zatekla u dugovima od preko 100 miliona evra, krajem 2013. godine vredeo 400 miliona, ali da je tržišna vrednost PKB-a drastično opala.

“Predlaže se i da početna cena bude 51 procenat tržišne vrednosti. Na pitanje zašto je to tako nismo dobili odgovor”, rekao je Božović.

Tokom rasprave predsednik skupštine Nikola Nikodijević izrekao je opomenu odborniku Samostalnog DS S-a Nebojši Bakarecu, koji je “mahao” igračkom u obliku žute patke.

Na to je odbornik DS Zoran Alimpić rekao da je žuta patka simbol otpora projektu “Beograd na vodi”, nakon čega je ušao u polemiku sa Nikodijevićem o tome ko štiti dostojanstvo gradskog parlamenta.

Govorći o privatizaciji PKB-a, Alimpić je rekao da je to preduzeće naše privredno i prirodno bogatstvo, s obzirom da je poljoprivredno zemljište svuda u svetu resurs koji se čuva.

“Mi to nudimo za polovinu vrednosti. Spremamo se da poklonimo polovinu u startu, odnosno početna cena je pola, a ako se ne proda onda ćemo spustiti na trećinu. Možemo i džabe da damo”, rekao je Alimpić.

On i drugi odbornici su predložili da glasanje o navedenoj odluci bude prozivkom i javno, kako bi se tačno videlo ko je glasao da se otuđi i proda od građana farma koja posluje pozitivno.

Taj predlog, međutim, nije prihvaćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: