BG: Srušili Cvetni trg, nov za 75 dana FOTO

Rekonstrukcija Cvetnog trga je počela, a podrazumeva obnovu u postojećim gabaritima ovog prostora uz izvesna arhitektonska i parterna prilagođavanja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

12:59

Default images
Foto: Beobuild

Rešenje po kome se izvode radovi ne podrazumeva nikakve građevinske intervencije i u tom smislu neće biti značajnijih promena, ali će prostor biti dodatno nivelisan bez postojećih priveremenih objekata. Rok za završetak ove rekonstrukcije je 75 dana.

Nivelacija prostora između Njegoševe i Ulice kralja Milana je najznačajnije parterno unapređenje u ovoj rekonstrukciji. Planirano je da se uklanjanjem zida otvori prostor nivelaciono izjednačen sa Ulicom kralja Milana, koji će se širiti prema JDP-u, omogućavajući razne programe vezane za trgove, pozorište i prodaju cveća.
Foto: Beobuild
Uz stranu Njegoševe ulice nalaziće se stepenice koje osim svoje primarne funkcije treba da služe za sedenje sa pogledom na trg, ulicu i pozorište. Donji deo stepeništa na ukrštanju Njegoševe i Ulice kralja Milana biće pozicija skulpture Borisava Pekića u sedećem položaju.
Foto: Beobuild
Privremeni objekti cvećara na trgu bice uklonjeni, a za tu funkciju u parteru su formirana četiri staklena kubusa (kućice). Planirano je da se za vreme promocija, izložbi i drugih manifestacija cveće iznosi na trg, transformisući ga u cvetnu pijacu. Na nagibu u Njegoševoj ulici biće zadržane kafe bašte, ali je najavljeno da će se njihovo arhitektonsko oblikovanje uskladiti sa estetskim kriterijumima samog trga.
Foto: Beobuild
Projekat rekonstrukcije podrazumeva i arhitektonsko prilagođavanje fasade objekta Maksi supermarketa na trgu. Gabariti objekta neće biti menjani, ali će na strani ka trgu dobiti nadstrešnicu sa stubovima koja će obuhvatiti i stablo zaštićenog hrasta.
Foto: Beobuild
Uređenje fasade supermarketa sa stubovima i nadstrešnicom je pokušaj da se napravi arhitektonska veza sa susednim JDP-om. u cilju zaokruživanja jedinstvene arhitektonske celine trga. Svo postojeće zelenilo će biti sačuvano, a posebna pažnja biće posvećena zaštiti hrasta tokom radova i izvođenja nadstrešnice.
Foto: Beobuild
Za popločavanje podloge trga biće korišćen štokovani beton sa kamenom granulažom, dok će u Njegoševoj ulici ostati behaton ploče ali u drugom rasporedu i dizajnu. Projektom je planirana i česma na uglu Ulica kralja Milana i Svetozara Markovića, a kao jako dobro valja istaći da će trg biti oslobođen svih bilborda u neposrednoj blizini. Autori projekta su Ksenija Bulatović, Igor Čubra, Jelena Čubra i Biljana Mihajlović.
Foto: Beobuild
.
Foto: Beobuild
.
Foto: B92
.
Foto: B92
.
Foto: B92
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: