"Nalazište "Jadar" menja budućnost Srbije"

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je nalazište litijuma i bora u "Jadru" kod Loznice projekat svetskog značaja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.07.2015.

19:32

Default images
Foto: Tanjug

Antić je, prilikom obilaska nalazišta "Jadar" rekao da je to jedinstveno nalazište minerala koji sadrži visok procenat litijuma, dodajući da će nalazište značajno uticati na budućnost Srbije.

"Reč je o stotinama miliona tona materijala i prema svim dosadašnjim rezultatima reč je o nalazištu koji može da zadovolji 20 odsto svetskih potreba litijuma, koji je jedan o najznačajnijijh strateših sirovina budućnosti od kojeg će zavisiti proizvodnja i baterija i novih tehnologija", rekao je Antić. Potpredsednik australijske kompanije Rio Tinto Minerals za Srbiju Kevor Chuzađian rekao je da je za tu kompaniju i njenu ćerka-firmu Rio Sava Exploration veoma značajan projekat u Loznici čiji je cilj proizvodnja litijuma.

Kako je istakao, ta kompanija ulaže značajna sredstva na istraživanje nalazišta i mogućnosti njegove eksploatacije koji će biti bezbedan za ljude i životnu sredinu.

On je ministru Antiću i predstavnicima lokalne samouprave pokazao tehničke karakteristike radova, kao i metod 3D seizmičkog modelovanja, koji će služiti za upoznavanje strukturnih karakteristika ležišta.

"Veoma mnogo radimo na inženjerskim proračunima i smatramo da će biti potrebno još nekoliko godina kako bismo završili istraživanje, pa ćemo tek onda videti koliko će novca i vremena biti potrebno za otvaranje rudnika", rekao je Chuzađian.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: