Odbor traži izuzeće za neke funkcionere

Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe predložilo je amandman na Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2015.

09:03

Default images

Funkcioneri u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti, sudije Ustavnog suda, tužioci i njihovi zamenici, kao i nastavno osoblje u visokoškolskim ustanovama biće izuzeti od primene člana zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru koji se odnosi na prestanak radnog odnosa zbog ispunjavanja uslova za starosnu penziju.

To je predviđeno amandmanom Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu koji je predložen na sednici tog tela.

U obrazloženju amandmana se navodi da je on predložen zbog činjenice da se radi o delovima javnog sektora koji su od izuzetnog značaja za Srbiju, i da bi u slučaju njegovog neprihvatanja moglo doći do negativnih posledica po zakonit, odgovoran i skladan rad tih institucija.

Članom zakona koji se odnosi na prestanak radnog odnosa zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju predviđeno je da zaposlenom u javnom sektoru prestaje radni odnos kada navrši godine života i staž osiguranja propisanih zakonom za odlazak u starosnu penziju, nezavisno od propisa kojim se uređuje njegov radno-pravni status.

Tim članom, između ostalog, predviđeno je i da zaposleni ostvaruje pravo na otpremninu, kao i da se sporazumom može utvrditi nastavak radnog odnosa zaposlenog najduže do navršenja 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: