Železara još nije u plusu, ali plate rastu

Posle podnošenja izvestaja Vladi o radu Železare, rukovodstvo izlazi sa osmehom na licu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

16:28

Default images
Foto: Tanjug

Razlozi – povećanja proizvodnja sa 50 na oko 85. 000 tona čelika mesečno i remont druge visoke peći koja bi trebalo da se pokrene u septembru. Uprkos tome smederevski gigant još nije na pozitivnoj nuli.

“To zavisi od malih pomeranja na tržistu, od cena sirovina i gotovih proizvoda, u naredna 2, 3 meseca realno je očekivati da ćemo biti na zelenoj grani”, kaže izvršni direktor Peter Kamaraš.

Ali kako je nov menadžment uspeo da za samo 4 meseca podigne kompaniju od koje su mnogi digli ruke?

“Kvalitet kupaca koji sada kupuje proizvode je značajan , to su sada velike multinacionalne kompanije koje kupuju proizvode za dalju prozivodnju, nisu više trgovci zbog kojih smo bili izloženi promenama na tržištu, sada imamo dugoročne ugovore kako za nabavku sirovina tako i za prodaju proizvoda”, kaže Bojan Bojković koji je član nadzornog odbora Železare Smederevo .

A 10 procenata onoga sto se ovde proizvede ostaje na srpskom tržištu, sve ostalo izvozi se u EU. Novo rukovodstvo, koje je na javnom pozivu izabrala država, kaže da je to samo deo obećanja datih Vladi koja su ispunjena.

Poslednjih godina država je na mesečnom nivou za rad fabrike izdvajala oko 10 miliona dolara, pomaže li i dalje?

“Nismo dobili ni jedan dolar od vlade od kakao smo preuzeli komapniju”, kaže Kamaraš.

I dok direktori u Beogradu podnose izvešataje o radu, radnici u Smederevu rade punom parom i to im je kažu, skoro najvažnije.

“U pogonima nema velike količine na skladištima, to je jasan signal da imaju izvesnost i da je sigurnost grada valorizovana time sto roba ne stoji nego se prodaje, ima kupaca…”, kaže Mileta Gujaničić, predsednik nezavisnog sindikata metalaca Železare.

Zaposlenima se dogodilo i ono najvažnije

“Otkako je došao novi menadžment znatno se provećao obim prozvodnje, malo se povećala i plata prvo su nama malo smanjili sad su ponovo povećali”, kaže jedan od ranika.

“Očekujemo da bude i veća plata ako proizvodnja bude veća”, kaže radnik.

A proizvodnja će biti veća ukoliko se u septembru, prema očekivanjima, pokrene druga peć. Tada bi čeličana mogla da proizvodi i do 150 000 tona čelika mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: