Kako paradajz poskupi 10 puta do Beograda

Dok dođe od proizvođača iz Leksovca do potrošača u Beogradu, paradajz poskupi 10 puta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

14:25

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Cena kilograma paradajza u Leskovcu je trenutno 10 dinara, a dok dođe do potrošača, taj isti paradajz prođe kroz ruke nakupaca i trgovaca.

I pored toga što trgovci u Srbiji nabavljaju paradajz po smešnim cenama, u trgovini se niska otkupna cena ne prenosi na kupce. I dok povrtari kukaju nad svojom sudbinom, nakupci zadovoljno trljaju ruke. Da je situacija ravna katastrofi slaže se i predsednik lebanske Mesne zajednice Cekavica Dragan Miljković. "Ova godina naše povrtare može da odvede u bankrot, jer sve ispod cene od 50 dinara po kilogramu proizvodnju čini nerentabilnom", tvrdi Miljković i dodaje da je izostao izvoz pre svega u Rusiju, gde su meštani Cekavice plasirali svoj paradajz.

Nemoguće je ne zapitati se zbog čega se u Beogradu jede 10 puta skuplji paradajz ako je njegova cena u pojedinim krajevima Srbije toliko niska.

Odgovor je jednostavan. Proizvođačima iz Leskovca se ne isplati da putuju u Beograd kako bi prodali paradajz, jer su već u minusu, a količine kojima raspolažu su mnogo veće od onih koje bi mogli da prodaju na pijacama.

"Zato kod njih dolaze nakupci iz Beograda koji kupe jeftin paradajz, ali potroše novac na njegov transport do prestonice, pa i cenu goriva uračunaju u cenu koju će oni da ponude na kvantašu", kaže za “24 sata“ Vojislav Stanković, agronomski analitičar.

Na kvantaše, na kojima je cena paradajza već desetak dinara viša, dolaze oni koji drže tezge na zelenim pijacama, koji na tezgi paradajz ponude po još desetak dinara višoj ceni, dok vlasnici malih marketa cenu dižu još više.

"Najveće su marže na povrće poput paradajza zato što je prepun vode i brzo se kvari, pa moramo da uračunamo i taj rizik", kaže jedan beogradski trgovac.

Proizvođač Srđan Hadžić smatra da domaćem paradajzu cenu najviše obara nekontrolisani uvoz iz Makedonije i Albanije.

"Iz ovih država nam dolazi paradajz druge, treće kategorije, koji je protivno svakoj logici jeftiniji od domaćeg, iako su skupe i putarine, i troškovi transporta iz Makedonije, i PDV, i sanitarne kontrole", priča Hadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: