Specijalni tužilac i policija za utajivače

Ko ima previše odnosno više od onog što je kao zaradu prijavio državi, trebalo bi da utvrdi novi Zakon o poreklu imovine koji je premijer najavio za septembar.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

16:15

Default images
Foto: Thinkstock

Ovim Zakonom će se baviti ministarstva finansija i pravde.

Ministar finansija za sada se ne izjašnjava o mogućnosti oduzimanja imovine bogatašima koji kriju stvarne prihode dok njegov kolega ministar pravde otkriva da se ide ka stvaranju specijalizovanih tužilaca i policije koji bi konačno trebalo da stanu na put tajkunizaciji zemlje.

“Stručna javnost smatra da je jedan od najkompleksnijih zahteva koji se nalazi pred državom suštinska promena načina funkcionisanja Poreske uprave, Uprave carina, Uprave za sprečavanje pranja novca, odnosno svih onih institucija i organa koji prate tokove novca… Ovakvim pristupom, otvara se mogućnost razmatranja i uvodjenja gradjanskog oduzimanja imovine čije poreklo vlasnik ne može da dokaže”, kaže minister pravde Nikola Selaković.

Da je Poreskoj upravi potrebna reforma govori i člinjenica da krajem jula raspolažu podacima o najvećim dužnicima samo za prvo tromesečje ove godine.

Ipak, imena sa njihovih spiskova, poznata i po spornim privatizacijama, ponavljaju se i na listama nevraćenih kredita bankama koje su zbog nemogućnosti naplate otišle u stečaj. Milionske iznose duguju Miroslav Bogićević i njegov Farmakom, Beohemija Željka Žunića, Zekstra Dragana Đurića.

Jedino je Interkomerc Gorana Perčevića bio spreman da odgovori na pitanja B92 u vezi sa dugovanjima.

“Na osnovu UPPR -a postigli smo dogovor sa većinom poverilaca o reprogramu i na bazi toga plana očekujemo izmirenje obaveza prema poveriocima uključujući i banke, posebno imajući u vidu da smo uspešno pokrenuli proizvodnju i izvoz”, navode u Interkomercu.

Mediji spekulišu da bi osim privatne imovine tajkuna na ozbiljnijem udaru trebalo da se nađe i imovina njihovih kompanija koje duguju milione na ime poreza ali i kredita koje nisu vratile bankama koje su otišle u stečaj.

“Ako vi u jednom zakonu imate more dispozitivnih odredbi koji određenim ljudima daju ogromnu moć onda vi njemu dajete mogućnost da on pravi korupciju i da za nju uopšte ne odgovara. jer nikakva kontrola takvih ljudi koji odlučuju o milionskim iznosima nemate. To je ono što mi stalno ponavljamo iz Saveta da donošenje takvih zakona mora biti pod velikom kontrolom javnosti, regulatornih tela i svih oinih koji zaista moraju da se potrude da ti zakoni nemaju koruptivne elemente”, kaže Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije.

U postpetooktobarkoj Srbiji je 2004. napisan Zakon o ispitivanju porekla imovine koji nikada nije stigao do Skupštine. Jedinim koji jeste, Zakonom o ekstraprofitu iz 2001, naplaćeno je jedva 300 miliona nemačkih maraka, a Bogoljub Karić koji se jedini žalio dobio je nazad svoj novac uz kamatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: