"Imamo bolji rezultat nego 95% Evrope"

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je u julu zabeležen minimalni suficit u budžetu od oko milijardu dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

15:00

Default images
Foto: Thinkstock

On je, govoreći u Skupštini Srbije, podvukao i da se deficit budžeta od početka godine, a zaključno sa julom kreće između 25 i 30 milijardi dinara.

To je četiri ili pet puta manje od ciljane vrednosti koju je podržao MMF, i tri puta manje od nivoa kriterijuma iz Mastrihta. Prema tome, to je bolji rezultat nego što ima 95 odsto zemalja u Evropi, rekao je Vujović i dodao da se stvari kreću na bolje, iako će trebati još truda.

On je naveo da su rezultati u prerađivačkoj industriji pozitivni, u Železari Smederevo su dobri, kao i u hemijskom kompleksu.

Zato su, rekao je on, projekcije privrednog rasta bile prvo minus 0,5 odsto, pa su korigovane na nulu, a verovatno će, kaže on biti korigovane na plus 0,5 odsto za 2015.

Vujović je naglasio da je suština fiskalne konsolidacije da se otklone strukturni disbalansi i da se izađe sa održivim nivoom troškova.

MMF je tu samo svedok tog procesa i neko ko potvrđuje validnost, a mi sami pravimo program, sami smo sve skockali i dogovorili prošle jeseni, rekao je on.

Kako je naveo, vlada već od novembra ostvaruje dva, tri puta bolje rezultate nego što se obavezala sebi i dobila podršku MMF-a i međunarodne zajednice.

Sad, da li se to nekome sviđa ili ne sviđa to je drugo pitanje, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: