Za "presvlačenje" autobusa milion evra

Sva vozila javnog gradskog prevoza ubuduće će biti "uniformisana", kako GSP tako i privatnici. Farbanje vozila koštaće od 1.800 do 5.500 evropskih novčanica.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 26.07.2015.

10:49

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kroz istoriju dugu 123 godine GSP "Beograd" menjao je boje kao semafor - crvena, žuta, zelena. Sada je ponovo došlo vreme za farbanje, a vozila gradskog prevoza vraćaju se izvornoj - crvenoj boji, pišu Večernje novosti.

“Građani su glasali da boja autobusa, tramvaja i trolejbusa u gradu bude crvena i mi ćemo to prihvatiti”, rekao je gradonačelnik Siniša Mali. Direktor GSP "Beograd" Željko Milković objašnjava da se "uniformisanje" vozila prvenstveno odnosi na naručena i ona koja će se kupovati ubuduće.

“Prefarbavanje neće ići odjednom, već će 50 novih autobusa koji treba da stignu biti u crvenoj boji”, kaže Milković.

“Ostala koja imamo u voznom parku biće sukcesivno farbana. Da bi svi autobusi, trolejbusi i tramvaji bili crveni potrebno nam je od šest meseci do godinu dana. "Presvlačenje" samo jednog autobusa traje pet-šest dana”, dodaje on.

GSP trenutno ima skoro 1.300 vozila, pa od računice "boli glava".

“To bi nas po vozilu koštalo do 1.800 evra, dok je cena za "Solarisove" autobuse čak 5.500 evra”, tvrdi Milković uz napomenu da je olakšavajuća okolnost što su tramvaji već crveni, te da će ukoliko se bude farbalo u istu tu boju, moći da uštede pri nabavci.

I privatni prevoznici koji se u avgustu budu javili na tender, moraće da zadovolje ovaj kriterijum.

“Tek danas je objavljeno da će boja gradskog prevoza ubuduće biti crvena, a doskoro se pričalo da bi mogla da bude i svetloplava”, kaže Velimir Kovačević iz "Banbusa".

“To znači dodatne izdatke, ali da bismo konkurisali ispoštovaćemo odluku Grada. Inače, već smo ugovorili nabavku autobusa iz Turske, i prvih sedam-osam su već bili u fazi farbanja. Prvi kontingent trebalo je da bude isporučen za 20 dana. Međutim, stopirali smo farbanje dok se ne donese konačna odluka o boji, kako ne bismo morali da se izlažemo dodatnim troškovima”, ističe Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: