Spomen-park za novi život hrasta

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da će deo trupa posečenog starog hrasta u Savincu, biti sačuvan u porti crkve Svetog Save.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2015.

15:17

Default images
Foto: Vlada Srbije

Ministarstvo navodi da će sledeće sedmice početi radovi na uređenju porte crkve Svetog Save u Savincu kod Gornjeg Milanovca, koji predviđaju uređenje spomen-parka u kojem će se nalaziti i deo trupa starog hrasta u Savincu.

Ministarstvo podseća da je Zavod za zaštitu prirode pre dve godine “dao jasan stav da je hrast pri kraju svog životnog veka, u završnoj fazi razvoja i sa pojavom truleži iznutra, te da se ne mogu primeniti mere zaštite koje bi garantovale njegovo očuvanje”.
Foto: Vlada Srbije
Inicijativa da se napravi spomen-park u porti crkve Svetog Save, koji će nositi obeležje starog hrasta, omogućiće da se nastave radovi na Koridoru 11 i na simboličan način produži život starog drveta koje se nalazilo na trasi autoputa, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo saopštava i da će porta biti osvežena i sređena u skladu sa njenom namenom i ambijentom, a dvorište će dobiti nove mladice hrasta i drugog zelenila koje će dati novi izgled crkvenom kompleksu i selu Savinac.
Foto: Vlada Srbije
Predviđeno je da deo trupa starog hrasta bude sačuvan i prenet u portu crkve, gde će biti konzerviran i sačuvan za buduće naraštaje, kao jedan od simbola ovog kraja.

Spomen-park u porti crkve biće uređen u skladu sa dogovorom i odobrenjima lokalne zajednice, crkve i nadležnih institucija, dok će u pomoć priteći preduzeće “Azvirt”, Saobraćajni institut CIP i JP “Srbijašume”.
Foto: Vlada Srbije
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je pre predlaganja navedenog rešenja obavilo širok krug konsultacija i pribavilo prethodnu saglasnost Srpske pravoslavne crkve, kako bi se našlo najpovoljnije i najrealnije rešenje, navodi se u saopštenju.

Stari hrast-zapis star šest vekova, koji se nalazi na trasi Koridora 11, posečen je prošle noći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: