Prokop nezakonit, šta će biti s BG na vodi

Upravni sud potvrdio je da je prekršen Zakon o javnim nabavkama pri izboru firmi koje rekonstruišu beogradsku stanicu Prokop.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2015.

20:35

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Izmeštanje glavne železničke stanice u Prokop preduslov je za realizaciju projekta Beograd na vodi, a nadležna Komisija moraće ponovo da preispita svoju prethodnu odluku da je sklopljeni ugovor zakonit.

Da li je normalno da osoba koja je radila na pripremi projekta javnog preduzeća, učestvuje i čak pobedi na tenderu za izvođača tog projekta?

Zakon o javnim nabavkama propisuje da nije a to potvrđuje i Upravni sud.

Osnovano se, po oceni Upravnog suda, tužbom ukazuje da se prilikom donošenja odluke o dodeli ugovora za javnu nabavku radova na rekonstrukciji kapaciteta u stanici Beograd Centar - faza 1, ... povređena odredba člana 23 Zakona o javnim nabavkama kojim je propisano da lice koje je učestvovalo u planiranju javne nabavke, pripremi konkurse dokumenatcije ili njenih delova i sa njim povezano lice ne može nastupiti kao ponuđač niti može sarađivati sa ponuđačima prilikom pripremanja ponude.

Kršenje zakona osatlo bi neprimećeno da nije reagovao građanski nadzornik za javne nabavke.

“Ono a šta mi jesmo ukazali je da isto lice u postupku javne nabavke se pojavljivalo na strani naručioca dakle Železnica i na strani ponuđača koji je kasnije i zaključio ugovor sa Železnicama o izgradnji i rekonstrukciji stanice Prokop”, kaže Dragan Dobrašinović, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava

Toplički centar prvo se zbog uočenog prekršaja obratio Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Zbog nedavne ostavke direktora u Komisiji nisu bili spremni da za B92 govore o ovom problemu i uputili su nas na tadašnje rešenje Komisije.

Kako Predrag Nešković nije učestvovao u komisiji za javnu nabavku u navedenom pregovaračkom postupku, niti je u postupku javne nabavke male vrednosti usluge - eksterne tehničke kontrole glavnih projekata za izgradnju železničke stanice Beograd - Centar, stav Republičke komisije je da pomenuto lice nije učestvovalo u pripremi dela projektne dokumentacije.

Sud je naredio da Komisija koja je po statutu nezavisno regulatorno telo ali sedi ovde u vladinom kompleksu u Nemanjinoj mora ponovo da odlučuje da li je legalno dodeljen posao rekonstrukcije Prokopa koja prestavlja jedan od preduslova za realizaciju projekta Beograd na vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: