Uz telefon iz Kine, nevolje gratis

Kineski proizvođači smartfona polako zauzimaju brojne Top 10 liste, kako brojem prodatih uređaja, tako i samim uređajima.

Srbija

Izvor: 24sata

Sreda, 22.07.2015.

18:56

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Oni korisnicima nude primamljiv hardver po skoro duplo nižoj ceni od konkurencije. Međutim, potrebno je napraviti i određene kompromise kada odlučite da kupite jeftin telefon malo poznatog proizvođača.

Pored velikih kineskih kompanija koje nude kvalitetne telefone po visokim cenama kao što su Huawei, Lenovo, Meizu i OnePlus, i dalje vlada velika potražnja za nebrendiranim ili uređajima lošijeg kvaliteta iz Kine, i gotovo svi oni uključuju i određene kompromise.

Tu su i brojne kopije popularnih telefona vodećih svetskih proizvođača po izuzetno niskim cenama koje se mogu kupiti na internetu i koje takođe dolaze iz Kine.

Naravno, cena jeste bitan faktor, ali onda morate biti spremni da napravite i određene kompromise zbog kojih nećete biti srećni.

Kineski punjači

S obzirom da uređaj koji kupujete dolazi iz Kine i namenjen je upotrebi u ovoj zemlji, vrlo je verovatno da će on do vas stići sa neadekvatnim punjačem za vašu utičnicu.

Slušalice

Kako bi cena uređaja bila što niža, pojedini proizvođači svoje smartfone šalju bez slušalica.

Interna memorija

Još jedan načina na koji proizvođači štede jeste memorija. Izuzetno pristupačni modeli mogu dolaziti i sa svega 4GB prostora za skladištenje podataka. Kako bi maskirali ovaj problem, skoro uvek postoji slot za microSd karticu uz pomoć kojeg je moguće proširiti internu memoriju na 32GB.

Kamera

Kada su skuplji kineski telefoni u pitanju, možete očekivati da će kamera biti zaštićena materijalom otpornim na grebanje, ali jeftiniji uređaji dolaze sa znatno lošijim materijalom koji štiti ovaj dragoceni deo svakog telefona.

Neadekvatna zaštita ekrana

Ukoliko nije jasno naznačeno, vaš kineski smartfon verovatno ima jako malo zaštite protiv pucanja ili grebanja ekrana.

Ekrani osetljivi na dodir lošeg kvaliteta

Još jedan naizgled nevidljiv deo vašeg smartfona jeste komponenta zadužena za osetljivost ekrana na dodir. Na ovo inače ne obraćamo pažnju, sem ako u pitanju nije loš kvalitet, a to je onda ozbiljan problem, pogotovo kada ekran ne reaguje na dodir prsta.

Impresivne specifikacije koje razočaravaju

Procesor sa 8 jezgara, ali vaš kineski telefon i dalje ne radi kako bi trebalo? 13MP kamera ali kvalitet slike je užasan? Ovo su samo dva primera kako specifikacije mogu da vas zavaraju usled korišćenja komponenti lošijeg kvaliteta.

Nepostojeća softverska podrška

I dok velike kineske kompanije nude adekvatnu softversku podršku za svoje uređaje, manje popularni proizvođači ili ne mogu da je priušte, ili ne žele. Kao rezultat toga, Android 4.3 JellyBean uređaj verovatno neće dobiti najnoviju nadogradnju na 4.4 KitKat, a kamoli Android 5.0 Lollipop.

Bagovi

Kad već pričamo o softveru, manji proizvođači se takođe preterano ne staraju da Android radi bez problema na njihovim uređajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: