U Stepi za radnike nema hlada ni pauze

Mnogi radnici uglavnom poljoprivrednici i zaposleni na gradilištima primorani su da rade na otvorenom čak i na tropskim vrućinama.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2015.

18:02

Default images
Foto: Screenshot B92

Zakon u Srbiji ne reguliše ovu oblast tj. nije propisano koja je to maksimalna temperatura iznad koje za poslodavce slede kazne ukoliko se na njihovim objektima nađu radnici.

Na ulazu u gradilište na Novom Beogradu u komplesu Erport siti radnke dočekuju jasne preporuke minisatrstva rada da u vremenu od 11-16 kada je temperatura iznad 36 stepeni obustave rad ili da se sklone u unutrašnjost objekta. Predstavnik investitora iz Izraela kaže da menadžmet svakodnevno unapred procenjuje situaciju za naredni dan i donosi odluke kako da zaštiti radnike.

“Sklanjamo ih na niže etaže gde je hladovina ili pod nadstrehe, češće pauze. Imaju svoje barake gde imaju i vode, češće napajanje. Oni su svi dobili instrukcije da prate sebe i svoje zdravstvenoi stanje”, objašnjava Maja Velimirović, predstavnik investitora iz Izraela.

Kako kaže, svaki dan je drugačiji, ima dana kada potpuno obustave radove i puste ljude da idu kući jer nije samo tempertura visoka nego i UV zracenje.
Foto: Screenshot B92
Zaposleni na ovom gradilištiu se ne žale. Kažu da posao mora da se završi a tamo gde proces rada ne sme da se prekida kao što je recimo betoniranje smenjuju se na svakih 15 do 20 minuta.

Na pitanje kako podnosi tropske vrućine jedan od radnika kaže da prave češć pauze uz osveženje. “Nije loše za sad, sklanjamo se u hladovinu, kupujemo sokove, ako su bas ekstremne vrućine ne daju nam da radimo na otvorenom gore”, kaže on.

Ističu da posao mora da se završi, a uz sokove i hladnu vodu mogu da se osveže.
Foto: Screenshot B92
Na gradilištu u ulici Vojvode Stepe potpuno drugačija slika. Za ove radnike na užarenom svežem asfaltu nema hladovine niti pauze, a o tome kako kažu ne smeju da pričaju pred kamerama.

“Uglavnom se zaposleni plaše za svoje radno mesto za opstanak na radnom mestu i veoma često iako su svesni opasnosti i svega što im može naškoditi ne odlučuju se na taj korak da prijave inspekciji rada. Ovim putem ja apelujem na poslodavce da se pridržavaju naših preporuka, a na zaposlene da se slobodno mogu obratiti inspekciji rada”, kaže inspektorka Gordana Petrović.

U inspekciji kažu da i pored toga što nema strogog zakonskog propisa poslodavac je dužan da zaposlenima obezbedi bezbedan i zdrav rad. Ukoliko inspektor ustanovi da su zaposlenim ugroženi život i zdravlje može da izrekne zabranu rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: