Kreće sređivanje zgrade Generalštaba

Deceniju i po posle bombardovanja, počeće radovi na rekonstrukciji zgrade nekadašnjeg Generalštaba u centru Beograda.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.07.2015.

16:16

Default images
Foto: Beta/AP

Najkasnije do kraja godine, čim bude završen proces javnih nabavki, u razrušenu zgradu ulaze majstori.

Stručnjaci su rekli svoje, centralni deo zgrade nekadašnjeg generalštba mora biti uklonjen. Radnici će ukloniti ostatke betonske konstukcije od suterena do vrha zgrade. Ministarstvo odbrane obezbedilo je potrebna sredstva za raščišćavanje više od 2300 kvadrata.

“Samo deo zgrade A je predviđen za rušenje, jer samo taj deo zgrade je nastabilan i toliko je oštećen da je za deo te zgrade predviđeno rušenje. Ostatak objekta ostaje u ovakvom prvobitnom stanju. Bitno je naglasiti da se nakon rušenja nestabilnih delova planira rekonstrukcija i povreaćaj tih objekata u prvobitno stanje”, kaže Marijana Stupar iz Ministarstva odbrane.

Koja će biti konačna namena, da li će ova zgrada ostati u vlasništvu države ili će dobiti novog vlasnika jer se pominjalo interesovanje stranih investitora odlučiće Vlada Srbije, jer je ministarstvo odbrane samo korisnik ovog objekta.

Jedan od razloga zašto se tako sporo rešava sudbine ove zgrade, nekadašnjeg Generalštaba jeste i činjenica da je ovo delo poznatog arhitekte Nikole Dobrovića spomenik kulture. U Ministarstvu odbrane navode da su dobili sve potrebne dozvole za radove i saglasnost zavoda za zaštitu spomenika.

Ruševine zgrade predstavljaju atrakciju samo za turiste koji prolazeći kroz centar grada obavezno zastaju i slikaju ove građevine. Mišljenja građana o budućem izgledu ove zgrade različita.

Dok jedni smatraju da je rekonstrukcija trebala davno da se uradi jer je “bruka i sramota Beograda”, drugi kažu da jeste ruglo ali da bi možda zgrada i trebala da stoji takva kao podsetik na neke ružne stvari koje su se nama desile.

Kada bude završen posao na zgradi A plan je da se u red dovede i susedna zgrada.

“Ministarstvo odbrane u narednom periodu planira da ukloni teško oštećene delove sa zgrade A bivšeg Generalštaba i da zgradu vrati u prvovbitno stanje. S obzirom da je ukupna površina koja je predviđena za uklanjanje 2300 metara kvadratih u ovom trenutku je u toku izdata konkursne dkomunetacije”, objašnjava Stupar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: