Srbiju uslovljavaju da prihvati GMO

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima tržišni lanac proizvodnje soje koja nije genetski modifikovana.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.07.2015.

10:09

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ipak, ova duga i uspešna tradicija postaje ugrožena niskim cenama ove ratarske kulture, ali i preporukama Evropske unije i Svetske trgovinske organizacije da se važeći zakon o GMO uskladi sa EU regulativom, pišu Večernje novosti.

Kako kažu u Asocijaciji "Dunav soja", Srbija je najveći evropski proizvođač i jedina država u Evropi koja svoje potrebe zadovoljava iz sopstvene proizvodnje, a da ima i izvoz u vrednosti od 82 miliona dolara.

“Prethodnih godina soja je na tržištu imala visoku cenu, a Srbija je lane proizvela najviše u svojoj istoriji, dok je ove godine zasejala rekordnih 200.000 hektara” pričaju u Asocijaciji.

Kako kažu, poslednja tržišna kretanja, međutim, idu u pravcu snižavanja cena, pa je ona sada niža za trećinu nego u istom periodu prošle godine.

U Asocijaciji "Dunav soja", upozoravaju da Srbija mora da pronađe najadekvatniji odgovor na brojne izazove, ukoliko želi da ostane lider u proizvodnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: