Minimalac ispod dostojanstva

Udruženi sindikati Srbije "Sloga” ocenili su, povodom godine od usvajanja izmena Zakona o radu, da je taj zakon unazadio radnička prava.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.07.2015.

16:23

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Uz ekonomsku krizu i mere štednje, on je, kako se navodi, povećao stepen opšte depresije u društvu.

U saopštenju se navodi da je primenom zakona, zaposlenje u Srbiji na neodređeno vreme postalo misiona imenica, zaposlenje po ugovoru sreća ravna lutriji, nadničenje i rad bez prijave vrsta običajnog prava, a visina plate i penzije sredstvo za puko preživljavanje.

Zakonom o radu ugroženi svi radnici, smatra taj sindikat, a posebno radnici u privatnom sektoru, „čija je minimalna cena rada ispod svakog ljudskog dostojanstva i, kao takva, dokazano jedna od najmanjih u regionu i Evropi”.

Gotovo je nevidljivo, kako se očekivalo, privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mesta, napomenula je „Sloga”.

USS „Sloga” izražava bojazan da će, ukoliko se takav negativan trend nastavi, sve više srpskih radnika, bežeći od siromaštva, potražiti bolji život van Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: