"Ne brinite, svaki dan smo na vezi sa ECB i MMF"

NBS je pre dve nedelje preuzela sve neophodne mere, pa građani potrese i uznemirenje zbog dešavanja u Evropi nisu osetili, kaže guverner Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

16:58

Default images
Foto: Tanjug

Kako je navela u Kažiprstu, svi štedni ulozi su sigurni, nijedan štediša nije čekao za isplatu, a novac u grčkim bankama u Srbiji je siguran.

"To su pouzdana pravna lica koja posluju po zakonima Srbije, dobro su kapitalizovane, izvori su uglavnom depoziti, a odnosi sa matičnim bankama, koje su osnivači, ne ugrožavaju nikoga", kaže guvernerka.

Kako je istakla, "NBS ne želi često to da ponavlja, da ne bi izgubila na uverljivosti". Ipak, ona je rekla da NBS ima posebne račune za grčke banke i da kontroliše tokove novca.

"Za sve grčke banke otvorili smo posebne račune kod NBS i vršimo nadzor. Ne zaustavljamo, ali pratimo transakcije da se ne bi slučajno desilo da se izvrši plaćanje prema maticama koje nije osnovano ili koje bi moglo da dovede štedišu ili deponentna u sumnju. Ali zaista ne verujemo da će se nešto slično desiti", rekla je gošća Kažiprsta.

Guvernerka NBS je navela i da se osnivački ulog ne može povući u "redovnim okolnostima".

"Taj ulog ne može da se povuče, a as druge strane depoziti ne mogu da imaju kretanje koje nije zakonito. Osim toga, NBS vrši poseban nadzor", rekla je Jorgovanka Tabaković.

Kako je navela, "podizanja štednje ima, ali kretanja novca ka maticama nema".

Guvernerka je istakla da NBS ima spremne mere za "tri scenarija", kao i da je svakog dana u kontaktu sa ECB i MMF.

"Ta komunikacija nam omogućava da koristimo najbolja iskustava iz sličnih kriznih situacija", rekla je ona.

Takođe, navela je da se ne očekuje "poslednji scenario", ali da postoje i sistemi obezbeđeivanja likvidnosti "za sve te banke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: