"Oni su pelcer za ostale gradove"

Boljevac je najuspešnija opština u naplati poreza na imovinu a posle nje slede Negotin i Sokobanja, saopstila je nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

16:41

Default images
Foto: Thinkstock.com

Pet najuspešnijih lokalnih samouprava u naplati poreza na imovinu - Boljevac, Negotin, Sokobanja, Zaječar i Veliko Gradište - dobile su donaciju od ukupno milion švajcarskih franaka.

Sredstva je donirala švajcarska vlada, preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a lokalne samouprave će dobijeni novac uložiti u razvoj infrastrukture, turizma, obrazovanje, sport, kulturu...

Sredstva im je dodelio ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh, koji je naglasio da je ovaj program podsetio na pravu svrhu vladavine prava i demokratije, jer građani svojevoljno deo svojih prihoda predaju državi, a ona ih koristi za opšte dobro stanovništva.

Boljom naplatom poreza obezbediće se sredstva za ključne projekte, a opštinski budžeti će biti stabilniji u narednom periodu, dodao je Ruh.

Posebni savetnik ministra privrede Dušan Korunoski istakao je da Ministarstvo privrede snažno podržava lokalne samouprave da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, i povećaju obuhvat i naplatu poreza na imovinu građana.

"To je jedini pravi izvorni prihod jedne lokalne samouprave iz koga ona može da finansira ostale stvari koje se tiču građana", naveo je Korunoski.

On je istakao da ovaj projekat pokazuje da se većim obuhvatom i dobrim popisom nekretnina koje su poreski korisne, postiže veća naplata, bez povećavanja stope poreza.

Lokalne samoprave taj novac mogu uložiti u razvoj infrastrukture na svom području i tako privući investitore i otvaranje radnih mesta, a ne da čekaju na centralnu vlast "da negde naplati i baš njima da novac kako bi napravili nove puteve, slobodne zone, energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu", zaključio je Korunoski.

Vođa projekta u GIZ-u Aleksandar Grunauer kazao je da je projektom obuhvaćeno devet opština u istočnoj Srbiji, a cilj je poboljšanje uslova poslovanja i životnog standarda građana.

"Pomogli smo im da uključe nepokretnosti koje su do sad bile van evidencije poreske administracije i da u dve godine povećaju naplatu poreza, umesto da podignu poresku stopu", objasnio je Grunauer.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je u proseku 25 odsto nepokretnosti van evidencije i ti ljudi ne plaćaju nikakav porez na imovinu.

"Ideja je da svi budu jednaki u ispunjavanju te obaveze, a da se kasa puni", naglasio je Grunauer, dodajući da su prihodi ubirani od poreza na imovinu bili veći za 120 odsto u 2014. u odnosu na 2013.

On je precizirao da je Boljevac najbolja opština i dobio je 333.000 evra, druga je Negotin - 250.000 evra, treća Sokobanja -125.000 evra, a četvrto mesto dele Zaječar i Veliko Gradište koji su dobili po 67.500 evra.

"Ove opštine koje su se sad istakle u naplati poreza pokazaće svoju konkurentnost i nadam se biti dobar pelcer (primer) i za ostale gradove i opštine", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: