"Čekajte, biće veća cena pšenice"

Rod pšenice, čija je žetva počela, procenjuje se na 2,4 miliona tona, a ovo je godina koja obećava malo bolju cenu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

16:28

Default images
Foto: Tanjug

Iz Asocijacije poljoprivrednika pozivaju da se sačeka sa prodajom roda do eventualno viših cena.

Pšenica je rodilja bolje, kombajni su na njivama, a poljoprivredni proizvođaci se nadaju uspesnim rezultatima u ovoj godini. A da li će bolji rod i ulaganje u agrotehniku doneti i više novca za poljoprivrednike, ostaje pitanje. Iz Asocijacije poljoprivrednika poručuju da ko može treba da sačeka, jer se ne prodaje kad je najveća ponuda.

“Ono što svi moramo znati kad dođe žetva, treba uskladistiti pšenicu, ne treba je po svaku cenu dati pošto poto. Ko može treba da sačeka, da dočeka, i uveren sam da će cena biti znatno veća nego danas”

Slično kažu i u Ministarstvu poljoprivrede, uz očekivanje blagog rasta cene.

“Ove godine se prvo baratalo sa nekom cenom od 16 dinara po kilogramu plus PDV, međutim za vrlo kratko vreme i danas ta cena je 17,3 plus PDV. Znači na to je uticala da kažem i situacija u svetu, na međunarodnom tržištu, tako da praktično možemo da kažemo da imamo pozitivan efekat ovih dana”, kaže Nenad Katanić.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Sevarlić s druge strane smatra da je realna cena 21 dinar po kilogramu i dodaje da je nedopustivo da država ne izađe sa količinom pšenice koju će otkupiti za robne rezerve.

“Ta neizvesnost stvara dodatan pritisak na snižavanje već niskih cena”, rekao je Sevarlić. Kako kaže, nije organizovan sistem javnih skladišta.

“Mi imamo samo nekoliko javnih skladišta. Ako se ne varam svega dva javna skladišta ispod Save i Dunava za celu teritoriju Srbije i to je nedopustivo malo da bi mogli proizvođači pšenice da lageruju svoju robu i da sačekaju povoljnije uslove za plasman svoje pšenice”, ističe on.

Prema rečima profesora Sevarlića, u Srbiji je u poslednjih 15 godina ugašeno 150 hiljada ili jedna petina ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: