Sa kajsijama "uberu" i milion evra

U čačanskom selu Miokovci kajsija se uzgaja na više od 200 hektara. Godišnji prinos iznosi oko 3,5 hiljade tona, a meštani ostvaruju prihod od oko milion evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

15:05

Default images
Foto: Thinkstock.com

Po sedmi put, u ovom mestu, biće održani Dani srpske kajsije - smotra privrednog, kulturnog i duhovnog podvižništva srpskog sela, od 11. i 12. jula.

"Biće postavljene izložbe kajsije, prerađevine od ovog voća, umetničkih radova kao i starih rukotvorina", naveo je na konferenciji za novinare pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Aleksandar Dačić.

Kajsijada će, dodao je, biti otvorena turnirom u malom fudbalu u subotu, dok je glavni program predviđen za dan kasnije. Dačić je najavio i defile kočija koje će proći kroz selo.

Domaćin kajsijade biće predsednik udruženja "Miokovačka kajsija" Vojkan Tomić koji je pozvao građane Čačka i okoline da posete smotru.

Prema oceni pomoćnika gradonačelnika za oblast mesne samouprave i infrastrukure Milana Bojovića, voćari iz Miokovci prednjače u proizvodnji kajsije u odnosu na sve ostale u Srbiji.

"Grad je opredelio 52 miliona dinara za razne vidove podsticaja poljoprivredne proizvodnje. U Miokovcima se kajsija uzgaja na više od 200 hektara, a godišnji prinos je oko 3,5 hiljade tona, dok stanovnici ovog sela ostvaruju prihod oko milion evra na godišnjem nivou", istakao je Bojović i napomenuo da će grad nastaviti da pruža podršku udruženju Miokovačka kajsija.

Na okruglom stolu glavna tema biće razlozi i posledice propadanja mlađih zasada kajsije na teritoriji Čačka i okoline, kao i o merama koje se mogu preduzeti da bi se to sprečilo, istakao je Ivan Glišić sa Agronomskog fakulteta i napomenuo da će se diskutovati i o trešnji o kojoj će govoriti Sanja Radičević sa Instituta za voćarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: