"Bez Grčke, Zapadni Balkan slepo crevo"

Odluka grčkog naroda da odbaci predlog inostranih kreditora mogla bi da ima ekonomski i politički uticaj i na zemlje Zapadnog Balkana, ocenjuju stručnjaci.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

16:04

Default images
Foto: Thinkstock.com

Procenjuje se da će od sudbine ostanka Grčke u evrozoni, zavisiti i buduće širenje Evropske unije na zemlje regiona.

Javni dug Srbije je porastao za 100 miliona evra, zbog slabljenja od te valute od 1,5 odsto, nakon objavljivanja rezultata referenduma u Grčkoj.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da zaoštravanje grčke krize utiče i politički i ekonomski na Srbiju, naglašavajući da ovakva situacija otežava prijem u EU.

Da Srbiju sada čeka trnovit, kako politički, tako i ekonomski put ka Evropskoj uniji smatra i programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Nikola Jovanović.

Iako zvanična Atina sigurno nije prva adresa koja odlučuje o širenju Unije, upravo bi rezultat jučerašnjeg referenduma mogao značajno da utiče na dalje evrointegracije u regionu.

“Ukoliko Brisel i Berlin odluče da kazne Grčku zbog prekida pregovora i referenduma, i da je polako formalno ili neformalno potisnu iz evrozone, to bi značilo i maltene suspenziju daljeg proširenja na Zapadni Balkan. Zapadni Balkan bi postao jedno slepo crevo, jer Srbija i Makedonija bez Grčke nemaju veliki strateški značaj”, objašnjava Jovanović.

On navodi da su Berlin i Pariz dve adrese koje će narednih dana odlučivati o sudbini Grčke, ali i celog regiona, naglašavajući da zavisi pre svega od Berlina da li će Grčka biti kažnjena

Štediše u grčkim bankama u Srbiji, bar u ovom trenutku ne treba da brinu, zaključuje ekonomista Goran Nikolić, pošto država štiti štednju do 50 hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: