NIS: Uprkos krizi, bolji od konkurencije

Naftna industrija Srbije (NIS) ostvarila bolje poslovne rezultate od konkurenata u regionu, bez obzira na krizu na tržištu.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.07.2015.

14:36

Default images
Foto: NIS

Rezultati su postignuti zahvaljujući prethodnim ulaganjima, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Predstavljajući Izveštaj o održivom razvoju NIS-a za 2014. godinu, Kravčenko je kazao da je NIS po ostvarenoj operativnoj dobiti, neto dobiti (63,4 milijarde dinara) i investicijama bio bolji od konkurencije, a uplaćeno je 128 milijardi dinara poreza, što je za osam odsto više nego 2013. godine. Prema njegovim rečima, sve naftne kompanije u regionu imale su pad, zbog nepovoljnog kretanja cena gasa i nafte, ali je NIS imao manji pad od konkurenata, jer je u prethodnih pet godina mnogo ulagano u stabilnost kompanije.

Kravčenko je istakao i da je ta kompanija završila proces otpuštanja radnika, ali je kao jedan od većih problema sa kojima se NIS suočava naveo "lov" na stručnjake koje zapošljava ta firma od strane kompanija iz Srbije i regiona.

"Sve teže je zadržati ljude unutar kompanije", kazao je on dodavši da je NIS zadržao najbolji kolektivni ugovor u regionu, a zarade su tri i po puta veće nego prosečne zarade u Srbiji. Prema izveštaju, NIS je na kraju prošle godine imao 5.734 radnika.

Kravčenko je kazao da kompanija ima mogućnost da i dalje napreduje, naglašavajući i da Izveštaj o održivom razvoju, koji je ove godine urađen peti put, nije samo reklama za kompaniju već i najbolji pokazatelj akcionarima da firma uspešno posluje, da radi u skladu sa zakonima i interesima deoničara.

NIS je nakon predstavljanja Izveštaja organizovao i tri panel diskusije o zaštiti životne sredine, pogodnostima za zaposlene i o ulaganju u energetiku.

Naftna industrija Srbije saopštila je da je u projekte zaštite životne sredine prošle godine uložila 983 miliona dinara.

U Izveštaja o održivom razvoju NIS-a za 2014. godinu navedeno je da je taj novac bio usmeren ka modernizaciji opreme i smanjenju emisije zagađujućih materija, remedijaciji i rekultivaciji zagađenih lokaliteta, kao i praćenju stanja životne sredine.

Precizirano je, pored ostalog, da je tokom 2014. ugrađeno 67 separatora za zauljenu atmosfersku vodu, tako da je 269 benzinskih pumpi, odnosno njih 84 odsto, opremljeno uređajima kojima se izdvajaju mineralna ulja iz vode, pre njihovog ispuštanja.

Dodaje se i da je završena automatizacija postrojenja za tretman otpadnih voda u Rafineriji nafte Novi Sad, čime je smanjen nastanak tih otpadnih voda za 30 procenata, a smnjen je i zahvat vode iz Dunava za više od 45 procenata.

U Izveštaju se navodi i da je nastavljeno sa sanacijom istorijskih zagađenja i vraćanja zemljišta prvobitnoj nameni - poljoprivredi.

Kako je naglašeno, tokom 2014. sanirano je sedam lokacija sa istorijskim zagađenjem ukupne površine 5.705 metara kvadratnih, kao i 13 novih lokacija sa zagađenjem na ukupno 10.358 kvadratnih metara.

U Izveštaju se ističe i da NIS radi na uspostavljanju sistema za praćenje i izveštavanje o emisijama gasova sa efektom staklene bašte, kao i merama za smanjenje njihovih emisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: