Patrijarh: Ne Koridor preko bazilike

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej saopštio je da je neprihvatljivo planirano zatrpavanju temelja bazilike blizu Bele Palanke radi izgradnje autoputa.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.07.2015.

12:47

Default images
Foto: Beta

Srpski patrijarh je istovremeno apelovao na nadležne da što pre pronađu alternativno rešenje, kojim bi se konzervirani ostaci bazilike adekvatno zaštitili i sačuvali.

"Ova ranohrišćanska svetinja otkrivena je pre tri godine i svedoči o kontinuitetu hrišćanske vere na ovim prostorima", rekao je Irinej, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je istakao da je reč o važnom i izuzetno značajnom arheološkom lokalitetu "i stoga osećamo obavezu i odgovornost da ukažemo na činjenicu da je zatrpavanje ostataka ove bazilike neprihvatljivo".

"Molimo nadležne da što pre pronađu alternativno rešenje kojim bi se konzervirani ostaci bazilike adekvatno zaštitili i sačuvali, a ne da se pokriju asfaltom", ukazao je srpski patrijarh.

Prema njegovim rečima, prekrivanje bazilike asfaltom bila bi naneta ogromna šteta našem duhovnom i kulturnom nasleđu koje smo dužni da čuvamo i sačuvamo za buduće generacije.

Preko iskopina ranohrišćanske bazilike kod Bele Palanke u planu je izgradnja Koridora 10 prema Bugarskoj, a čemu se, u prethodnom periodu, protivila i stručna javnost.

Srpsko arheološko društvo pozvalo je ranije predsednika i premijera Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i skupštinski odbor za kulturu da spreče zatrpavanje ranohrišćanske bazilike na lokalitetu Kladenčište, kod Bele Palanke.

Otkriće ranohrišćanske bazilike u blizini trase rimskog puta koji je spajao istočni i zapadni deo Rimskog carstva, nedaleko od antičke Remezijane (današnje Bele Palanke), rodnog mesta Svetog Nikite Remezijanskog, svedoči o samim počecima hrišćanske civilizacije na Balkanu, navelo je u saopštenju Srpsko arheološko društvo.

Zajedno sa ostacima iz Medijane, starohrišćanskim grobnicama u Nišu i Caričinim gradom, ovaj spomenik bi morao da bude zaštićen i na adekvatan način prezentiran svim zainteresovanim posetiocima, navodi se u saopštenju arheološkog društva.

Koordinator radova na Koridoru 10 Borko Žiravac izjavio je juče da će izgradnja istočnog kraka Koridora 10 prema Bugarskoj biti nastavljena, dodajući da je bilo dovljno vremena da se nađe rešenje za zaštitu bazilike tokom protekle tri godine, od kada je otkrivena tačno na sredini trase na kojoj treba da bude izgrađen autoput.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: