Ostavka Varufakisa - odgovor Evrope na "NE"

Podnošenje ostavke Janisa Varufakisa, koji je to učinio na zahtev evropskih zvaničnika, odnosno kreditora, je odgovor Evrope na grčko "ne" na referendum.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.07.2015.

10:26

Default images
Foto: Thinkstock

"Evropa hoće da pokaže da tako ne može da se ponaša dužnik", izjavila je urednica magazine Biznis Radojka Nikolić povodom referenduma na kojem je više od 61 odsto Grka reklo "ne" predlogu međunarodnih poverilaca.

Podnošenjem ostavke Varufakisa situacija dobija novu dimenziju, istakla je Nikolić za TV Pink, uz ocenu da je najveći problem Grčke veliki dug.

To je samo deo grčke odiseje koja predstoji narednih sedmica i meseci, s obzirom na to da su dug i obaveze velike, a da je narod na referendumu pokazao da je protiv dalje štednje i vraćanja duga u celom zatraženom iznosu, smatra Nikolić.

Nikolić je podsetila da dug Grčke, samo prema državama, trenutno iznosi oko 242 milijarde evra i da je "ne" pokušaj da se utiče na restrukturisanje tog duga, odnosno da se on smanji, pa da se u tako smanjenom obimu vrati.

"Ovaj problem je ne samo ekonomski, on je politički, on je dosta eskalirao dolaskom levice na čelo Grčke početkom ove godine", ocenila je Nikolić.

Narod u Grčkoj ne želi više pritiske, a sa druge strane, EU teži da disciplinuje svoju članicu, zbog drugih članica, kako joj se to ne bi dogodilo i sa nekom drugom državom, koja je takodje, u problemima i dužnik, dodala je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: