Srećni dani za novobeogradske dimnjake

Dotrajali dimnjaci na toplani Novi Beograd, obeležje tog dela grada, posle 50 godina upotrebe, tokom leta biće zamenjeni novim.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.07.2015.

13:44

Default images
Foto: Tanjug, ilustarcija

Toplana je za ekološki bezbednije i energetski efikasnije dimnjake izdvojila 116 miliona dinara i biće zamenjeno tri od pet dimnjaka, a radovi, koji treba da budu gotovi do početka grejne sezone, povereni su preduzeću Feromont inženjering iz Beograda.

Upravu toplane i radnike angažovane na tom poslu posetio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i uverio se da je u pitanju tehnički veoma zahtevan poduhvat.

Dva od tri dimnjaka su već uklonjena, a odvajanje poslednjeg teškog više od 50 tona u toku je.

Za taj posao montirana je automatska dizalica firme Feromont, visoka 120 metara, jedina u Srbiji sa najzahtevnijim tehničkim karakteristikama.

Novi dimnjaci, prečnika četiri metra, biće visoki 80 metara kao i stari, u kojima je tokom poluvekovnog rada na mazut, oštećena unutrašnja struktura, rečeno je novinarima.

Dalja eksploatacija, bez zemene, predstavljala bi opasnost za stabilnost konstrukcije kao i za zaposolene i imovinu toplane.

Novi dimnjaci, za koje je projekat uradio Mašinski fakultet u Beogradu, imaće spoljašnje, ali i unutrašnje stepenice za pregled. Takođe, na svakih šest metara nalaziće se platforma za odmorište, dok će srednja platforma biti proširena radi neometanog merenja uzoraka produkata sagorevanja i dimnih gasova u cilju njihovog smanjenja.

Osim toga, izolacija novih dimnjaka biće kvalitetnija i savremenija, što će, kako su rekli u toplani, uticati na zaštitu životne sredine.

Predsednik skupštine Beograda Nikola Nikodijević podsetio je da je to jedna od značajnijih investicija i naveo da se remont, što inače građani ne moraju da znaju, radi leti i od toga zavisi kakva će biti grejna sezona.

Beogradske elektrane jedno su od najuspešnijih preduzeća i nema većih problema u funkcionisanju i kvalitetu usluge, rekao je Nikodijević.

Ove godine za investicije i tekuće održavanje sistema daljinskog upravljanja u okviru Beogradskih elektrana izdvojeno je oko 1,6 milijardi dinara, rekao je Nikodijević zadvoljan što je na poslu zamene dimnjaka angažovana domaća firma.

"Grad će preduzeti sve mere da bi sledeća grejna sezona bila na nivou prethodne", rekao je Nikodijević.

Direktor toplane Goran Aleksić istakao je da je investicija u okviru redovnog godišnjeg remonta, jedna od značajnijih i da je važna za bezbednost proizvodnje, zaposlenih kao i za ekološku komponentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: