Rezultati referenduma obaraju evro

Nakon što budu objavljeni rezultati referenduma u Grčkoj može se desiti pad kursa evra u odnosu dolar, ali će to biti kratkoročni efekat.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.07.2015.

10:08

Default images
Foto: Thinkstock.com

Senior ekspert u FX Lideru Nikola Bulajić izjavio je da treba očekivati da će u ponedeljak, 6. jula, nakon što budu objavljeni rezultati referenduma u Grčkoj, tržiste reagovati trenutnim povlačenjem kapitala iz evrozone

"Da li će se i kada povratiti poverenje investitora zavisiće od toga kako budu tekli pregovori Grčke sa Evropskom komisijom i sa Evropskom centralnom bankom", ocenio je Bulajić.

"Trenutna očekivanja analitičara na tžištu su da će taj efekat biti kratkoročan", preneo je Bulajić i podsetio da smo probnu verziju tih efekata videli u toku ove nedelje, kada se dogodila relativno velika oscilacija, pre svega kursa evra u odnosu na dolar, gde je u jednom danu pad kursa iznosio oko tri procenta.

"Početkom nedelje oscilacije valutnih kurseva su bile velike, da bi do kraja nedelje faktički te oscilacije bile sve manje i manje i nešto slično se može očekivati i u ovom slučaju, posle referenduma", objasnio je Bulajić.

Budući da ne postoji mehanizam za izlazak neke zemlje iz Evropske monetarne unije, odnosno iz evrozone, sam rezultat referenduma bi mogao da donese kratkotrajnu i kratkorocnu turbulenciju pre svega na evropskim tržistima, smatra sagovornik Tanjuga.

"Moje mišljenje, a i mišljenje koliko vidim drugih analitičara u svetu jeste da, bez obzira na rezultat referenduma, Grčka ne bi trebalo da izađe iz evrozone, jer to u ovom momentu ni zvaničnici najačih evropskih zemalja, ne žele niti očekuju", kazao je Bulajić i podsetio da ni Francuska, niti Nemačka, nisu zagovornici izlaska Grcke iz evrozone.

"Najrazvijenije zemlje EU se zalažu za dogovor, da se definise put daljeg restruktuiranja duga koji Grcka u ovom momentu ima prema evropskim poveriocima i prema MMF-u", podsetio je Bulajić.

Objašnjavajući na šta misli kada kaže da može doći do povlačenja kapitala iz evrozone, Bulajić je rekao da je veliko pitanje koliko će rezultat referenduma u Grčkoj imati jak uticaj na investitore i dodao da se ne radi o pobvlačenju kapitala samo iz Grčke, već i iz nekih drugih zemalja koje imaju znatan udeo pre svega u bankarskom sektoru.

"Povlačenje kapitala može se dogoditi u Rumuniji i Bugarskoj gde grčke banke imaju veliki udeo na tržištu, kao i iz Makedonije i iz svih zemalja gde je dozvoljena prekogranična trgovina, gde nije neophodno da domaci monetarni regulator da neku dozvolu za poslovanje neke inostrane banke", rekao je Bulajić i dodao da je ovde reč o zemljama koje još uvek nisu u sastavu evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: