Kružni tok na dva koraka od jastuka

U Begeču je u toku izgradnja svojevrsne kružne raskrsnice. Ona je specifična po tome što će se nalaziti na svega dva, tri koraka od porodičnih kuća i prodavnica

Srbija

Izvor: B92

Subota, 04.07.2015.

16:15

Default images
Foto: B92

Apsurd je tome što meštani, umesto da budu bezbedniji, sada strahuju da će biti još više ugroženi.

Investicija kojom se novosadska vlast ponosi, meštanima zadaje glavobolje. Kružna raskrsnica, koja bi po definiciji trebalo da uspori saobraćaj i učini ga bezbednijim, mogla bi direktno da ugrozi živote ljudi. Maloletna deca Jelene Danko spavaju u sobi koja je udaljena svega tri koraka od budućeg kružnog toka, kojim će prolaziti šleperi i traktori s prikolicama.

"Kada pod silom one inercije zanese, on će automatski udariti u kuću. Ako neko bude tu, znači on je automatski mrtav", Jelena Danko koja živi u Begeču.

U problemu je i Predrag Pavkov. Deo njegove ćuprije biće u kružnom toku. Na put više neće moći direktno da izlazi, obilaziće dve ulice da bi se uključio na raskrsnicu.

"Najviše strahujem od toga, kad dajem žmigavac da se isključim iz kružnog toka i da uđem na svoju ćupriju, šta ja znam da li će onaj iza mene udariti"

U tempo izgradnje kružnog toka, ove nedelje, uverio se i gradonačelnik Novog Sada. Kaže da pojedinačni interes ne može biti iznad opšteg.

"To pojedinačno zadovoljstvo ne može da zaustavi opšti javni napredak, a to naravno ne isključuje činjenicu da i drugi, odnosno svi budu zadovoljni, ali opšti javni interes žitelja Begeča je da se uradi ovde kružna raskrsnica, kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Da se ne radi o pojedinačnom nezadovoljstvu, već mnogo većem broju ljudi, potvrđuju meštani, koji kažu da nikada nisu tražili kružni tok, već semafor, koji je mnogo bezbedniji.

"Kao komšija ovih ljudi, ne mogu da podržim takvu stvar. Pogotovo što način na koji se sve to izvelo je poprilično sumnjiv i nelegalan", kaže Rastislav Škulec, stanovnik Begeča

"Rade na svoju volju, ali to je predizborni trik, morate znati o čemu se radi. Ja kažem, vidite, u Veterniku je pre šest meseci napravljen kružni tok, tri kamiona su odletela, jedan u crkvu, jedan sa pivom se izvrnuo. Pitam ja baš, kad su bili neki dan, ko će odgovarati kad troje dece nastrada", kaže Duško Medveđ, stanovnik Begeča

Ima i meštana koji podržavaju izgradnju kružnog toka.

"Ja se ne razumem, to su stručnjaci verovatno radili, ali je stvarno blizu. Svugde u svetu gde god idemo vidimo takve kružne tokove"

B92: Ovako u blizini kuća?

"Pa, to nisam još videla, doduše, to još nisam videla", kaže

Osim opasnosti od prevrtanja šlepera direktno na kuću, postoji još jedna. Visoki napon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: